JOŠ JEDNA JEZIVA POSLEDICA KORONE: Pogledajte koliku količinu kose je žena gubila nakon svakog pranja
Foto: Profimedia

Produženi kovid

JOŠ JEDNA JEZIVA POSLEDICA KORONE: Pogledajte koliku količinu kose je žena gubila nakon svakog pranja

Društvo -

Veliki broj pacijenata dugo vremena nakon preležanog kovida 19 ima problema sa zamorom, malaksalošću i bolovima u grudima, a kao jedan od najčešćih simptoma tzv. produženog kovida javlja se i gubitak kose.

Svoja alarmantna iskustva sa opadanjem kose podelili su i članovi Fejsbuk grupe "Iskustva Kovid 19 pozitivnih".

Opadanje Kose, Korona
foto: Fejsbuk

- Gornja hrpa kose je količina koja mi je i opadala kod svakog pranja pre mesec dana. Donja hrpica je kod današnjeg pranja kose. Znam kako vam je svima koji trenutno prolazite isto. Zato je ova fotka tu kao ohrabrenje, biće bolje - poručila je jedna od članica ove grupe okačivši fotografiju koja ilustruje koliko je kose gubila neposredno nakon preležane bolesti.

Brojne članice ove grupe u komentarima su potvrdile da su imale slična iskustva.

- Hvala na ohrabrenju, moja kosa je inače retka i slaba tako da je ovo opadanje užasno. Danas sam se morala ošišati na kratko - napisala je jedna od njih.

- Sinoć sam oprala kosu i potpuno se šokirala količinom kose koja je opala. Danima već prilikom češljanja opadaju snopovi kose. Iskreno prestravila sam se, ne zbog kose, nego zbog činjenice koliko je strašno to šta je korona uradila mom telu - napisala je druga koja je, kako navodi, teži oblik korone preležala u februaru.

Jedna od članica otkrila je da je zbog ovog opadanja kose morala čak da kupi periku.

- Meni je tako već skoro mesec i po i ne prestaje. Ostalo mi je par čuperaka. Danas sam kupila periku, ali ne umem da je stavim. Treba da posetim mamu i ne želim da me vidi ovakvu pogotovu što joj nikad nisam rekla da sam bila bolesna - napisala je.

Međutim, dosta žena koje je preležalo koronu i koje su se suočavale sa ovim problem poručilo je ovim ženama da ne očajavaju, jer je simptom gubitka kose prolazan.

koronavirus, bolnica, respirator
foto: Ana Paunković

Inače, prema nekm istraživanjima u svetu, skoro četvrtina bivših pacijenata se suočava sa opadanjem kose. Studija, objavljena u casopisu "Lanset", otkriva da je 359 ljudi od 1.655 hospitalizovanih u Vuhanu, odnosno 22 procenata, doživelo gubitak kose šest meseci nakon što su otpušteni iz bolnice, preneo je u februaru ''Dejli mejl''.

Dermatolozi kažu da je gubitak kose normalan psihološki odgovor na stresni dogadaj, kao što je zarazna bolest i samo je privremen, ali bi kovid mogao da izazove alopeciju, gde je gubitak kose trajan.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track