KOSOVSKO PITANJE Da li će preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim uticati na odnose Srbije sa Izraelom i Palestinom?
Foto: Printscreen/TV Prva

ambasadori

KOSOVSKO PITANJE Da li će preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim uticati na odnose Srbije sa Izraelom i Palestinom?

Politika -

Ambasadori Izraela i Palestine prokomentarisali su danas najave Beograda da će svoju ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim u kontekstu priznanja Kosova i odnosa zemalja-

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan kritikovao je odluku Srbije da se ambasada preseli iz Tel Aviva u Jerusalim jer je, kako je naveo "Istočni Jerusalim okupiran grad".

"Kako bi vama bilo da neko otvori ambasadu u Prištini", pitao je on gostujući na TV Prva.

"Mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, ali tražimo od naših prijatelja da poštuju naš stav i rezoluciju UN prema kojoj Jerusalim ne može da bude glavni grad Izraela", rekao je on i upozorio da će priznanje Jerusalima kao glavnog grada uticati na odnose sa Palestincima.

Sa druge strane, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan je isključio mogućnost da zbog preseljenja ambasade u Jerusalim, Izrael povuče priznanje Kosova.

Mi mnogo godina nismo priznavali Kosovo, ali onda jesmo iako je to protiv naših interesa u Srbiji, rekao je on.

Međutim, dodao je, ne želim da ostavim neki prostor za optimizam jer u ovom trenutku ne vidim mogućnost da se povuče izraelsko priznanje nezavisnosti Kosova.

Sporazum o preseljenju ambasade je postignut, a mi smo priznali Kosovo, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track