Najnovije vesti

ZAKAZAN SABOR SPC: Glavne teme izbor novih episkopa i ugovor o zaštiti svetinja sa vladom Crne Gore
Foto: Profimedia

hram svetog save

ZAKAZAN SABOR SPC: Glavne teme izbor novih episkopa i ugovor o zaštiti svetinja sa vladom Crne Gore

Društvo

Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti birana tri nova episkopa na upražnjenja mesta u eparhiji valjevskoj, mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko ljubljanskoj održaće se 23. ili 24. maja u kripti Hrama svetog Save zbog epidemioloških mera.

Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore, najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je ranije saopštio da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlji, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je ranije za medije izjavio da bi najbolje bilo da ugovor bude potpisan posle izbora mitropolit crnogorsko-primorskog.

Krivokapić smatra da se potpisivanje Temeljnog ugovora nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kad novoiizabrani mitropolit bude ustoličen i da bi to mogla biti zajednička svečanost.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine kad je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kad je preminuo episkop Milutina, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno otkad je Porfirije izabran za patrijarha.

Episkope Sabor bira iz monaškog ili mirskog sveštenstva, jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dve trećine vladika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja