KORONA VIRUS STEGAO KAIŠ SRPSKOJ DIJASPORI Iznos ličnih transfera 3,1 milijardu evra što je za 11,2 odsto manja nego godinu pre
Foto: Shuter

NBS

KORONA VIRUS STEGAO KAIŠ SRPSKOJ DIJASPORI Iznos ličnih transfera 3,1 milijardu evra što je za 11,2 odsto manja nego godinu pre

Društvo -

BEOGRAD - Rođaci iz inostranstva lane su građanima u Srbiju poslali 3,1 milijardu evra, ali pandemija je stegla kaiš, pa je ova suma doznaka za 11,2 odsto manja nego godinu pre.

Kriza je nešto jače pogodila srpsku dijasporu, jer je iznos ličnih transfera na svetskom nivou pao za samo 1,6 procenata. Svetska banka je izvestila da su globalni tokovi doznaka lane ostali snažni, nasuprot pesimističnim projekcijama zbog korone, pa je pad umesto predvidjenih 20 procenata na kraju prošle godine bio 15 puta manji.

U odnosu na 2019. godinu, kako kažu iz Narodne banke Srbije, priliv doznaka je bio manji kao posledica pandemije i njenog nepovoljnog uticaja na ekonomska kretanja u zemljama u kojima dominantno radi srpska dijaspora.

"Najveći pad priliva po osnovu doznaka zabeležen je u drugom tromesečju 2020. godine, kada je stiglo oko 30 odsto manje novca, u poredjenju sa drugim tromesečjem 2019. godine", rekli su u NBS za današnje "Novosti".

U trećem tromesečju priliv doznaka je polako počeo da se oporavlja, a u četvrtom je krenuo blagi rast. Posmatrano po zemljama, tradicionalno najviše doznaka dolazi iz zemalja u kojima živi i radi najveći deo dijaspore. Smanjenje priliva doznaka zabeleženo je u gotovo svih zemljama, a najveći pad bio je od tradicionalno najvećih pošiljalaca - Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske i Austrije.

Uvodjenjem inovativnih rešenja, pre svega regulisanjem rada platnih institucija i instant plaćanja, olakšani su prekogranični transferi, kažu u NBS. To je doprinelo da se iz godine u godinu povećava učešće doznaka koje u Srbiju ulazi formalnim kanalima, preko računa banaka i operatera brzog transfera novca.

kurir.rs/Beta

Bonus video:

04:19

Dr Radmilo Janković upozorava na ozbiljna post kovid stanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track