01:30

KO SU SRPSKE MALE NEVESTE? Kod nas su LEGALIZOVANI dečji brakovi, a ŽRTVE su brojne!

KURIR TELEVIZIJA

KO SU SRPSKE MALE NEVESTE? Kod nas su LEGALIZOVANI dečji brakovi, a ŽRTVE su brojne!

Društvo -

Dečji brak predstavlja grubo kršenje prava deteta, posebno devojčica, zanemarivanje deteta, oduzimanje prava na detinjstvo, obrazovanje, pravilan i potpun razvoj i slobodu izbora, a često je prisutno i zlostavljanje deteta.

O ovome danas govorila je u "Pulsu Srbije" Nevena Marković iz nevladine organizacije "Praksis" koja je nedavno i objavila izveštaj pod nazivom „Dečji, rani i prinudni brakovi u Srbiji - propisi, reakcija i prevencija".

Nevena marković
foto: Kurir televizija

- Najveći uzroci dečijih brako su siromaštvo i neuslovi za život. I to najviše pogađa romske devojčice. Ima i onih koje nisu pripadnice nacionalne manjine, ali uglavnom su one najviše pogođene - kaže Nevena i dodaje da se često događa da uzrok bude i trgovina ljudima.

Ovi brakovi su najčešće u vanbračnoj zajednici, te zato što su bračna i vanbračna zajednica izjednačene, ovde se govori o maloletničkim brakovima.

- Kada zahtev stigne do suda da se detetu da dozvola da stupi u brak, najčešće stižu pozitivni odgovori, čak iako nema saglasnosti centra. Sudska odluka je vrhovna i ona koja se ne pobija. Žrtve dečjih brakova su jako malo vidljive - kaže Nevena.

Nevena marković
foto: Kurir televizija

Ona navodi i da su posledice dečjih brakova brojne. Samim tim što jedna devojčica ulazi u brak krši se pravo njenog detinjstva, pravo na obrazovanje, ona veoma mlada rađa dete. SZO kaže da je to čak 50 odsto uzrok smrti kod devojčica.

- One iz svoje porodice u kojoj žive u porblemima beže u taj brak misleći da ih čeka nešto novo, ali dešava se da samo ulaze u novi krug i siromaštva i problema - kaže Nevena.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:15

Ispovest žrtve porodičnog nasilja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track