Istina o sagorevanju: Najmanje šest (hiljada) razloga da danas ne zapalite
Foto: Promo

Istina o sagorevanju: Najmanje šest (hiljada) razloga da danas ne zapalite

Društvo -

I gotovo svi ovi razlozi sadržani su u sivom oblaku duvanskog dima.

Pušači, ali i njihova okolina, najbolje razumeju kolika je štetnost navike pušenja cigareta ako objasnimo i kako nastaje više od šest hiljada materija, od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno i potencijalno štetno. Sve one se oslobađaju nakon paljenja cigarete, kada nastaje i proces sagorevanja.

Sagorevanje cigarete počinje na oko 400 stepeni Celzijusa. Zbog tako visoke temperature stvara se duvanski dim koji pušači udišu zajedno sa pomenutim štetnim supstancama.

cigarete
foto: Promo

U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni, pri čemu nastaju toksini kao što je karbon monoksid. Neke od ovih štetnih i potencijalno štetnih sastojaka mogu posledično biti uzrok različitih vrsta oboljenja.

Da bismo još bolje razumeli ovaj, gorući problem, potrebno je i napraviti jasnu razliku između duvanskog dima i nikotina.

Najčešća zabluda kod velikog broja ljudi jeste da je nikotin glavni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, a zapravo je to duvanski dim. Nikotin, bez sumnje, nije bez rizika i izaziva zavisnost.

Sagorevanje nije rešenje, a da li može biti zagrevanje?

Nauka kaže da zagrevanje zaista može biti jedno od rešenja. Zahvaljujući tehnologiji i rezultatima naučnih istraživanja, razvijene su alternative koje ne proizvode dim i samim tim smanjuju rizike koje on nosi. Ove alternative nisu u potpunosti bez rizika jer koriste duvan koji sadrži nikotin, a koji na kraju stvara zavisnost. S obzirom na to da je utvrđeno da zapravo sagorevanje duvana proizvodi najveći broj štetnih materija, eliminacijom ovog procesa, bezdimne alternative značajno smanjuju njihov broj. Takođe, ono što je važno naglasiti, ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbednosti, a takve alternative mogu da se nađu i kod nas, mogu biti dobra zamena za ljude koji bi inače nastavili da puše cigarete.

U čemu je ključna razlika između tradiconalnih cigareta i manje štetnih alternativa?

Tradicionalne cigarete emituju duvanski dim, manje štetne alternative emituju aerosol. Aerosol je kombinacija kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, dok duvanski dim, sa druge strane, sadrži čvrste ugljenične čestice kojih nema u aerosolu. Aerosol koji se oslobađa kod korišćenja alternativa za zagrevanje duvana, samo izgleda slično kao duvanski dim, ali je bitno drugačiji sastav, što je i ključna razlika u odnosu na tradicionalne cigarete. Koliko ove ključne razlike mogu napraviti istinsku razliku i u svakodnevnoj brizi o zdravlju potvrđuju brojni svetski eksperti i naučne studije iz oblasti javnog zdravlja.

I svi oni će uvek, svakom pušaču ukazati na najbolju moguću opciju – a to je da istog trenutka i u potpunosti ostavi cigarete i pušenje. Onima koji to iz nekog razloga ne učine, jedna od opcija može biti informisanje o konceptu smanjenja štete i naučno zasnovanim alternativama koje mogu biti deo rešenja za problem sagorevanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track