SABOR SPC, O IZBORU NOVIH VLADIKA U SREDU: Patrijarh Porfirije stigao u Hram Svetog Save, oglasila se zvona (KURIR TV)
Foto: Ana Paunković

nekoliko važnih tema

SABOR SPC, O IZBORU NOVIH VLADIKA U SREDU: Patrijarh Porfirije stigao u Hram Svetog Save, oglasila se zvona (KURIR TV)

Društvo -

U beogradskom Hramu Svetog Save danas je nastavljeno redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora mitropolita zagrabačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha, februara ove godine.

00:18

NASTAVLJA SE SABOR SPC: Patrijarh Porfirije stigao u Hram Svetog Save, oglasila se zvona

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevevska nakon smrti svog episkopa.

Takođe se očekuje da će o izboru novih vladika biti reči tek sutra, a odluke Sabora očekuju se narednih dana, kada će se razgovarati i u položaju srpskih svetinja i imovine SPC na KiM, kao i o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Tema sabora su, kako je ranije najavljeno, između ostalog i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

SPC, Sabor SPC, Hram Svetog Save
foto: Kurir

Stalna tema sabora je stanje na Kosovu i Metohiji i bezbednost stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, a ovo zasedanje je održano dva dana pošto su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine, izostave iz kategorije "u opasnosti". Priština je tražila da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni i ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što joj do sada nije pošlo za rukom. Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i Crkvi Svete Petke u Prizrenu.

SPC, Sabor SPC, Hram Svetog Save
foto: Kurir

Patrijarh Porfirije juče je prvi put služio liturgiju sa arhijerejima. Nakon liturgije on se obratio vernicima i istakao da je važno da se svi molimo za jedinstvo crkve.

Sabor čine 43 arhijereja, od kojih petorica nemaju pravo glasa, jer su vikarni episkopi, ali učestvuju u radu Sabora.

(Kurir.rs/J.M./Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track