01:59

JUGOSLAVIJA JE NA DANAŠNJI DAN SLAVILA DAN MLADOSTI: Muzej Jugoslavije priredio bogat program

TO JE BIO VELIKI PRAZNIK

JUGOSLAVIJA JE NA DANAŠNJI DAN SLAVILA DAN MLADOSTI: Štafeta je kretala čak mesec ipo dana pre TITOVOG ROĐENDANA (VIDEO)

Društvo -

Tito je znao da podseti da se od rada ne seti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan

Rođendan Jospa Broza Tita proslavljan je širom Srbije na današnji dan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.

Kuću cveća u Beogradu i rodno mesto Kumrovec u Hrvatskoj redovno posećuju svakog 25. maja brojni poštovaoci lika nekadašenjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma iz regiona.

Nekada uz taktove pesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade dece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ.

Danas, kao i prethodnih godina unazad, uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mesto prisećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente.

Veličanje partije, armije, socijalizma a pre svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.

Sam Tito znao je da podseti da se od rada ne seti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se na inicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavi se kao praznik Dan mladosti.

Zaštitni znak tog dana bila je čuvena Štafeta mladosti.

Štafeta je na put kretala mesec ipo dana pre 25. maja i morala je proći kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, nošena od strane omladine. Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu su predavali Titu uz rođendanske čestitke.

Besplatan ulaz u Kuću cveća

Muzej Jugoslavije u Beogradu kao i svake godine na Dan mladosti omogućava danas besplatan ulaz u period od 10 do 21 čas. Muzej priprema program koji predstavlja osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti, iz različitih perspektiva.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track