01:40

UPOTREBA ORUŽJA NA SVADBI MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Sledi i do 12 godina ZATVORA ako vas uhvate!

KURIR TELEVIZIJA

UPOTREBA ORUŽJA NA SVADBI MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Sledi i do 12 godina ZATVORA ako vas uhvate!

Društvo -

Često se dešava da stranice novina pune vesti o nesrećama na svadbi - pucao pa ranio svatove, rikošet ranio kuma... Ovakve vesti nisu nikakvo iznenađenje kada su naše svadbe u pitanju.

Upotreba oružja na proslavama je česta pojava u našem narodu, pa se čak smatra i delom narodne kulture. Istraživali smo koliko takvo ponašanje može da bude opasno i da li je takav način slavlja zakonski dozvoljen.Ovakvo ponašanje česta je pojava na našim svadbama. Neki ga odobravaju kao deo narodne tradicije, ali ima i onih koji se takvoj praksi oštro protive.

pucanje na svadbama
foto: Kurir televizija

Tradicija ili ne, za poznavaoce oružja jedno je sigurno - upotreba oružja, čak i ako se puca u vazduh, može biti izuzetno opasna. Svatovi koji koriste pištolj ili pušku često su pod dejstvom alkohola, a svaki metak koji je ispaljen u vazduh, negde mora pasti.

- Ta zrna najčešće odlaze u krovove ili zgrade i prave određenu materijalnu štetu. Neretko se događa da neko bude i ranjen, u najgorim situacijama - kaže Boško Vidaković.

pucanje na svadbama
foto: Kurir televizija

Prema našim zakonima, upotreba oružja na veseljima nije dozvoljena. Čak i ukoliko osoba ima dozvolu za nošenje pištolja, ono ga ne sme koristiti jer potencijalno može ugroziti ljude oko sebe.

- Ne može da puca u vazduh jer je to krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Ne može da se puca ni na svadbama niti na bilo kojim proslavama da se upotrebi to oružje… Naravno da policija može doći napisati krivičnu prijavu - kaže Nebojša Perović.

pucanje na svadbama
foto: Kurir televizija

Za ovo krivično delo, raspon kazni zavisi od jačine oružja koje se upotrebljava, ali i od posledica koje je njegova upotreba izazvala. Kazne mogu biti novčane, a ukoliko pucnjava za posledicu ima smrt, oosoba koja je pucala može biti osuđena i do 12 godina zatvora.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

00:35

„Boli me đon“ je genijalno ime obućarske radnje koje je oduševilo Kragujevac!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track