KORONA SE SMIRUJE U MAČVANSKOM OKRUGU: U Loznici hospitalizovano 38 kovid pacijenata
Foto: Kurir/T.I.

KORONA SE SMIRUJE U MAČVANSKOM OKRUGU: U Loznici hospitalizovano 38 kovid pacijenata

Srbija -

Na području Mačvanskog okruga koronavirus se smirio i uglavnom je poslednjih dana po oko dvadesetak novopozitivnih osoba u osam lokalnih samouprava.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je dvadeset i pet pozitivnih uzoraka na kovid -19. Najviše ih je bilo u Šapcu, jedanaest, Loznici sedam, tri su bila u Malom Zvorniku, po dva u Bogatiću i Ljuboviji dok pozitivnih osoba nisu imali Vladimirci, Koceljeva i Krupanj.

Nastavljeno je smanjenje broja obolelih koje traje danima, i trenutno ih je 384, 43 manje nego dan pre. Trocifreni su i dalje jedino Šabac (157) i Loznica (105), a iza njih je Bogatić sa 59 obolelih. Bolja je situacija u ostalim opštinama gde po sedamnaest bolesnih od kovida imaju Ljubovija i Mali Zvornik, trinaest Koceljeva, devet Vladimirci, a sedam Krupanj.

Hospitalizovano 38 pacijenata

Broj pregleda u Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ tokom jučerašnjeg dana bio je manji od sto, a na 67 snimaka pluća, koliko je urađeno u Službi za radiološku dijagnostiku, otkrivene su četiri nove pneumonije.

U Trijažnom centru pregledano je 97 pacijenata sa akutnim respiratornim tegobama, njih dvadeset sedam javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok su ostali bili na zakazanim kontrolnim pregledima.

Dvadeset pet osoba je upućeno infektologu na dodatni pregled, a u ambulanti Infektivnog odeljenja ukupno je obavljen 51 pregled pacijenata sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid od čega je njih jedanaest došlo prvi put.

Danas je u Opštoj bolnici hospitalizovano 38 kovid pacijenata, isto kao i juče, preminulih konačno nije bilo, a po jedan pacijent je na neinvazivnoj i invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. U Loznici već neko vreme ima organizovanih privatnih veselja sa živom muzikom, svira se i posle 18 časova, iako to zvanično još uvek nije dopušteno.

Uoči minulog vikenda iz lokalne samouprave stiglo je upozorenje vlasnicima ugostiteljskih objekata i građanima da će komunalna milicija i inspekcija pojačati kontrole poštovanja epidemijskih mera, posebno ‘’izvođenja muzičko-scenskog programa uživo, kao i poštovanja radnog vremena’’.

Prema podacima iz gradske uprave bilo je 50 kontrola i sve je prošlo bez prekršajnih naloga. Prema jučerašnjem saopštenju Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okruga, od 21. do 24. maja u okrugu je kontrolisan 981 objekat, u nadzoru je učestvovalo 56 inspektora, a u dvadeset i jednom slučaju utvrđene su nepravilnosti poštovanja protivepidemijskim merama. Kod kojih su one utvrđene nadležni inspektori su preduzeli odgovarajuće mere pa su doneta dva prekršajna naloga od po 150.000 dinara, izrečena jedna mera zabrane korišćenja prostora dok je sudiji za prekršaje podnet jedan zahtev.

U saopštenju je navedeno da situacija sa koronavirusom traje duže od godinu dana i da je ‘’osetno vidljivo popuštanje discipline u pogledu poštovanja protivpandemijskih mera, posebno nakon njihovog ublažavanja od strane Kriznog štaba’’.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track