MINISTAR LONČAR: Osnovana Radna grupa za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije korona virusa
Foto: Tanjug/Tanja Valić

da nove generacije mogu da izvuku poruku

MINISTAR LONČAR: Osnovana Radna grupa za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije korona virusa

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je posle sastanka sa državnim sekretarima i čelnicima zdravstvenih ustanova da je došao trenutak da se oformi Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida 19 zbog budućih generacija.

Ministar Lončar je rekao da će u Radnoj grupi biti predstavnici bolnica, lokalnih samouprava i oni koji se bave statistikom.

"Rekli smo da ćemo, kada se stvore uslovi, oformiti tim koji će se baviti analizom smrtnih slučajeva od kovida 19. Jedini način da se pouzdano zna da li je neko preminuo od korone je obdukcija, ali ona nije smela da se radi zbog preporuke ZSO", najavio je Lončar.

Prema njegovim rečima, to radimo zbog budućih pandemija da nove generacije mogu da izvuku poruku.

"U toj analizi biće obuhvaćeni i ljudi koji su umrli, a nisu bili u bolnici. Analiziraćemo potvrde o smrti, pa će se videti da li je iz porodice umrlog neko bio u dodiru sa kovidom", naglasio je Lončar i dodao da u potvrdi o smrti piše sve.

Kaže da će se uzimati sve u obzir i da se ništa neće kriti. "Želimo da izađemo sa podacima transparentno. Hoćemo da vidimo tačno šta se dešavalo", naglasio je Lončar.

Ministar je rekao da je potrebno minimum par nedelja za rezultate i zamolio sve za strpljenje kako bi se nakon analize objavile brojke.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track