TORLAK SPREMAN ZA MASOVNU PROIZVODNJU SPUTNJIKA: Prve bočice su već napunjene, a razlikuju se samo po BOJI OZNAKE (VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube

imunizacija

TORLAK SPREMAN ZA MASOVNU PROIZVODNJU SPUTNJIKA: Prve bočice su već napunjene, a razlikuju se samo po BOJI OZNAKE (VIDEO)

Društvo -

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Institutu "Torlak" i tako odobrio da se te vakcine proizvode u Srbiji.

U Institut "Torlak" proizvodi se i prva i druga komponenta "sputnjik Ve" vakcine. Prva doza ima plavu oznaku dok crvenu oznaku nosi druga doza.

- I za komponentu 1, dozu koja se daje kao prva vakcina, a i za drugu apsolutno smo morali da uradimo po tri takozvane validacione serije. To su propisni zahtevi, strogi, visoki zahtevi farmakopeje da se svaka od tih vakcina i svaka serija kontroliše po strogo definisanih 18 parametara. Oni su kao takvi zahtev svima koji su u stanju da im odgovore. Ono što je nama kao odgovor iz Rusije iz "Gameleja" stiglo da su naši rezultati bili daleko najbolji u svim tim praćenim parametrima - navodi pomoćnica direktora za proizvodnju u Institutu "Torlak" dr Vera Kozarski.

Nakon dobijenog zelenog svetla ostaje pitanje - kada će pritisnuti dugme za početak masovne proizvodnje?

- Milionska masovna proizvodnja vakcine "sputnjik Ve" u državi Srbiji počinje krajem maja i trajaće shodno potrebama na dalje - poručuje Kozarski.

I na tome se, kako kaže, neće zaustaviti.

- U pitanju su ozbiljne investicije u proizvodne programe instituta. Na taj način "Torlak" namerava da se vrati na stare staze slave i da pored zadovoljavanja potreba domaćeg tržišta u velikoj meri zadovolji potrebe postojanja i na inostranom tržištu. Mi smo u prethodnom periodu uspeli da opstanemo u teškim tržišnim uslovima i zadržali smo celokupan asortiman, a za naredne godine očekujemo proširenje - navodi pomoćnik direktora za finansijske poslove Instituta "Torlak" Davor Mitrović.

Za gotovo 100 godina Institut "Torlak" može da se pohvali proizvodnjom vakcina, seruma, podloga... U godini pandemije sa 230 zaposlenih uradili su više od 400.000 testova.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track