Najnovije vesti

Vujović: Zavodima za javno zdravlje i institutima 25,5 miliona dinara za praćenje kvaliteta vazduha
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

saopštenje

Vujović: Zavodima za javno zdravlje i institutima 25,5 miliona dinara za praćenje kvaliteta vazduha

Društvo
14:23h

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima 17 Zavoda za javno zdravlje i instituta, na osnovu kojih će im Ministarstvo dodeliti 25,5 miliona dinara za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u 2021. godini. Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan od glavnih prioriteta u ministarstvu koje vodi, a u tom smislu važnu ulogu ima državna mreža monitoringa kvaliteta vazduha.

- Cilj merenja je da utvrdimo kakav je trend u promenama kvaliteta vazduha i zato su nam dobijeni podaci od zavoda i instituta dragoceni, naročito kada uzmemo u obzir da ministarstvo ove godine, u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i individualnim ložištima. Već u sledećoj grejnoj sezoni imaćemo podatke u kojoj meri je napravljen pomak po pitanju poboljšanja kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama u kojima realizujemo projekte – istakla je Vujović.

sastanak
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ona je objasnila da zavodi i instituti kontrolišu kvalitet vazduha na ukupno 37 mernih mesta, u okviru državne mreže monitoriga koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha. Kvalitet vazduha se kontroliše prema utvrđenom broju i rasporedu mernih mesta, obimu, vrsti i učestalosti merenja. -Bolji kvalitet vazduha je naš krajnji cilj kojem smo potpuno posvećeni. Tu smo da podržimo naše institucije u poslu koji je za čitavo društvo izuzetno značajan. Za praćenje kvaliteta vazduha ministarstvo svake godine izdvaja sve veća sredstva, koja zavodi za javno zdravlje i instituti namenski troše za uzorkovanje na terenu, analize i pripremu izveštaja za Ministarstvo i Agenciju za zaštitu životne sredine – rekla je ministarka Vujović

Služba za komunikacije i odnose sa javnošću Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track