OPASNI INDIJSKI DUPLI MUTANT KORONE STIGAO U SRBIJU? Ana Gligić za Kurir o pretnji koja je već stigla u Mađarsku i Hrvatsku
Ana Gligić, Foto: Printscreen Youtube RTS

BLIZU JE

OPASNI INDIJSKI DUPLI MUTANT KORONE STIGAO U SRBIJU? Ana Gligić za Kurir o pretnji koja je već stigla u Mađarsku i Hrvatsku

Društvo -

Indijska varijanta korona virusa nazvana "dupli mutant" nam je komšiluku - otkrivena je juče u Hrvatskoj, a pre nekoliko dana u Mađarskoj!

"Dupli mutant" indijskog soja virusa možda je već u Srbiji obzirom da je već stigao u dve zemlje našeg susedstva!

Naime, slučajevi varijante korona virusa koja je prvi put otkrivena u Indiji otkriveni su najpre krajem maja u Mađarskoj, a juče i u Hrvatskoj!

Varijanta virusa SARS-CoV-2 koja ima dve promene na površinskom proteinu registrovana je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Virusološkinja Ana Gligić za Kurir ne isključuje mogućnost da ovog soja već ima i u Srbiji, ali da to do sada nije potvrđeno!

- Ako pogledamo susede, sve ukazuje na to da je taj soj prisutan i kod nas, ali da za to nemamo naučne potvrde. Ipak, nema mesta panici. Sve i da je virus tu, činjenica je da svakog dana opada broj zaraženih korona virusom zbog velikog odziva za imunizaciju. Vakcina svakako deluje i protiv mutanata - rekla je ona, apelujući još jednom na sugrađane da se vakcinišu.

Inače, ovaj soj, poznat kao dupli mutant, prilično je zarazan i velika je mogućnost brzog prenošenja.

Indijski soj korona virusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2: povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), beličaste promene na nokatnoj ploči (poznate još i kao kovid-nokti), umor, glavobolju. Ono što je do sada poznato o indijskoj varijanti jeste da ima dve značajne genetske promene u površinskom proteinu - E484Q i L452R. Zbog toga je dobila naziv „dupli mutant".

To, međutim, ne znači da je indijska varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija - naučnici još nisu to dokazali.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track