GORDANA ČOMIĆ: SANU ne poštuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti
Foto: Marina Lopičić

Ministarka za društveni dijalog prozvala akademike

GORDANA ČOMIĆ: SANU ne poštuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Društvo -

Pozivam SANU na saradnju u izradi podzakonskih akata, uključujući i obezbeđivanje 40 odsto manje zastupljenog pola u sopstvenom sastavu, poručila ona

Polemike o obaveznoj upotrebi reči kao što su vozačica, atašeica ili fizijatrica u našem jeziku ne jenjavaju!

Nakon oštrog protivljenja Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU odredbama nedavno usvojenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a koje se tiču upotrebe rodno senzitivnog jezika, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, na čiji predlog je ovaj zakon i usvojen, poručila je za Kurir da će SANU i Maticu srpsku pozvati na saradnju u izradi podzakonskih akata, ali ih je i prozvala da ni u svojim redovima ne poštuju rodnu ravnopravnost.

Iako je ministarka Čomić u parlamentu svojevremeno izjavljivala da „jedino Odbor SANU može da odluči o nazivima zanimanja u ženskom rodu“, sada je ipak promenila mišljenje.

- SANU će, kao i Matica srpska, imati otvoren poziv Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog za saradnju u izradi svih podzakonskih akata potrebnih za primenu zakona, kako u oblasti jezika za zanimanja u ženskom rodu, tako i za obezbeđivanje 40 odsto manje zastupljenog pola u sopstvenom sastavu. Nadamo se da će pozitivno odgovoriti na naš poziv, a slobodni su, naravno, da traže ocenu ustavnosti i tog i svakog drugog zakona - rekla je Čomićeva za Kurir.

Predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU i direktor Instituta za srpski jezik prof. dr Sreto Tanasić nije juče za Kurir odgovorio na komentare ministarke da se kod njih ne poštuje zakon o rodnoj ravnopravnosti, iako je obećao.

Ovaj odbor je nakon više zasedanja svojih lingvista ostao pri stavu da su odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti suprotne normama, sistemskim i strukturnim pravilima srpskog književnog jezika.

- Zato se zakonu i protivimo. Neophodno je da Ustavni sud proglasi ovaj zakon neustavnim - izjavio je ranije Tanasić.

J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track