ACA TRAKTOR, SRPSKI ALIJA SIROTANOVIĆ: Legenda radnih akcija slavi Titov rođendan. I pevači su, umesto mikrofona dobili kramp
Foto: Kurir

Kako je podignuta jugoslavija

ACA TRAKTOR, SRPSKI ALIJA SIROTANOVIĆ: Legenda radnih akcija slavi Titov rođendan. I pevači su, umesto mikrofona dobili kramp

Društvo -

U zlatno doba udarništva i samoprekornog rada veliki udarnici i vođe, svako u svom domenu, dali su sebe za državu, za svoj narod, za bolje sutra! Najveći udarnik 20. veka, rame uz rame sa Alijom Sirotanovićem bio je čiveni Aleksandar Radojičić, poznat kao Aca Traktor i živa legenda Srbije i cele ex Jugoslavije. Upravo ovaj čovek matra se najvećom legendom radnih akcija u vreme nekadašnje SFR Jugoslavije.

Dan mladosti, Vojkan Milenković, Aca Traktor
foto: Kurir

Upravo za rošendan Josipa Broza Tita, Aca Traktor i čuveni voditelj Vojkan Milenković okupili su akcijaše u Beogradu i ove 2021. godine. Upravo njih dvojica, više od decenije uzdizali su motivacijom omladinu, svako na svoj način. Aca je lično zahtevao od Tita na Sutjesci da mu se potpiše na kramp, što je on i učinio sa velikim zadovoljstvom.. A Vojkan, tada veliki umetnički mag, jednim pozivom je estradi tada najppularnijoj, umesto mikrofona dao kramp kojim su pevači, na čelu sa brigadirkom, večnom Vesnom Zmijanac uređivali obalu Ade Ciganlije. Tada je na Adi svakodnevno bilo 300.000 ljudi i veliki broj akcijaša.

Legendarni Vojkan Milenković i Aca Traktor
Legendarni Vojkan Milenković i Aca Traktor foto: Kurir

I ovog puta su se u centru Beograda okupili najbolji akcijaši i nekadašnji nosioci štafete, na "ORA ručku" gde se služio najbolji pasulj. Ovoga puta, Aca Traktor sa svojom porodicom i sinom Vojkanom, koji je ime dobio po čuvenom Milenkoviću, bio je centralna ličnost manifestacije.

Stotina poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita okuplja se tradicionalno u čuvenom beogradskom restoranu, gde obeležavaju Titov rođendan i Dan mladosti. Rođendan se proslavlja uz vojnički pasulj.

Uz intoniranje himne i pesme „Druže Tito, mi se kunemo“, i ove godinepodignuta je zastava plavo belo crvene boje, a uz trobojku i dolazak štafete obeležen je, kako okupljeni zovu Tita, rođendan „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“.

Radna akcija
Radna akcija foto: Printscreen

Aleksandar Radojičić, Aca Traktor, rođen je 1950. u selu Paljuvi kod Uba, imao je teško detinjstvo, a kada je sa 11 godina pobegao na svoju prvu radnu akciju, počela je da se piše istorija. Uporan i vredan kakav je od malena bio, u radu je pronalazio spas za siromaštvo u kakvom je proveo detinjstvo.

Aca traktor, Aleksandar Radojičić
foto: Printscreen

Sa nepunih 11 godina priključio se Brigadi sa Uba i otišao u Debar u Makedoniju na Saveznu radnu akciju i zadržao se tri meseca! Kako priznaje, maštao je da bude deo tog stroja sa zastavama. I postao je, ne samo deo, već vođa.

U čast čuvenog udarnika nedavno je objavljena knjiga "Ja, Aca Traktor", koja nije u prodaji, ali ima samo jedan cilj - da se ne zaboravi najveće ime čoveka, iz velikog progresa kada su studenti napravili Jugoslaviju, gradeći auto-puteve, pruge, zgrade, kuće i sve što je trebalo.

Jedan od inicijatora knjige o Aci Traktoru je i čuveni novinar i dugogodišnji urednik u Radio-televizije Srbije Vojkan Milenković. Najveća sreća bi mu bila, kaže, da Aca dobije nacionalnu penziju. Seća se godina kada je Aca bio vođa čuvene Brigade "Beograd".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track