REZULTATI SU BILI DOBRI, A MENI JE BILO SVE GORE: Narodni poslanik Ilija Životić o agoniji post-kovida, JEDVA SAM HODAO 5 METARA
Foto: AMG

OPASAN SINDROM

REZULTATI SU BILI DOBRI, A MENI JE BILO SVE GORE: Narodni poslanik Ilija Životić o agoniji post-kovida, JEDVA SAM HODAO 5 METARA

Društvo -

Korona, naročito post-kovid su podmukli, jer su prvi simptomi kratki i trenutni. Posle određenog perioda bolest napada svom snagom, obično kad shvatite šta vas je snašlo, sve je prekasno!

Ovo u ispovesti za Kurir kaže Ilija Životić, narodni poslanik i stručnjak za bezbednost, koji je preležao težak oblik korona virusa i više od mesec dana proveo na bolničkom lečenju.

- Iako smo svi zaokupljeni prevencijom kovida, vakcinama i žurbom ka vraćanju u normalu, moje iskustvo, nažalost, kaže da trebamo obratiti posebnu pažnju i na osobe koje su preležale koronu, ali imaju različite vrste posledica. Koronu sam preležao u kućnim uslovima u periodu od 26. januara do 9. februara ove godine. Koliko je bilo malo simptoma najbolje govori da sam se dva dana pre testiranja vakcinisao. Petnaest dana u kućnim uslovima, uz samo 2 dana temperature od 38 Celzijusa i slabe glavobolje bilo je sve što sam osetio. Ubrzo nakon isteka karantina vratio sam se redovnim obavezama narodnog poslanika - navodi Životić i dodaje da se ubrzo suočio sa opasnim sojem.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Printscreen

- Problemi nastaju nekih 20 dana kasnije u vidu grčeva u nogama i rukama koji su nastajali iznenada i isto tako prestajali. Naravno odmah sam uradio komplet krvnu sliku koja je bila idealna. Posle 10 dana dobrog zdravlja, ponovo mi se desila blokada ruku i nogu uz izuzetne bolove. Tada sam uradio opet komplet krvnu sliku,skener glave, rendgen, i još dosta pregleda. I opet su svi nalazi bili dobri. Ali, moj radijus kretanja je opadao na dnevnom nivou, da bi 15.marta bio ograničen na kretanje po stanu i to na 5-6 metara dok ne krenu bolovi. Bolovi su bili tako jaki da su izazivali visok krvni pritisak, što je normalno izazivalo dozu nesigurnosti. Ponovo sam išao na sve moguće preglede, danima nisam izlazio iz klinika. I opet su svi rezultati bili dobri - prepričava sagovornik agoniju u koju je upao.

- Na kraju sam usled iznemoglosti završio u hitnoj pomoći KBC "Bežanijska kosa". I jedino tu sam se sreo sa jednim ozbiljnim pristupom koji se ogledao u multidisciplinarnom pristupu pacijentu. Svih neđelju dana boravka imao sam zaista odličan pristup lekara i osoblja a to mogu da potvrde i ostali pacijenti koji su tada bili smešteni u ovoj bolnici. Stalni nadzor sestara, redovni obilasci lekara koji su vršili ispitivanje. Podsećam da sam prethodno obišao veliki broj sličnih ustanova gde nisam naišao ni na adekvatan odgovor o mom stanju a kamoli na adekvatnu terapiju. Znate, kada se nađete u nekoj bolnici gde doktori znaju o čemu im govorite kada opisujete tegobe to je pola posla. Kasnije sam saznao da je ova ustanova imala veliki broj kovid pacijenata o kojima su nastavili da brinu i kada su im se pojavili post kovid simptomi kao i meni - dodaje Životić i nastavlja.

Bežanijska Kosa
foto: Ana Paunković

- Da li sam ozdravio? Nažalost, ne. Ali mi niko to na Bežanijskoj kosi nije ni obećao da će se desiti nakon izlaska iz bolnice. Realno sagledavanje moje situacije i stanja je bilo takvo da je zaključak da će oporavak u kućnim uslovima potrajati. Ali konačno sam dobio terapiju koja deluje, polako, ali deluje. I konačno imam lekara koji razume post Kovid stanje. Ovom prilikom i do kraja života želim da se zahvalim direktorki Mariji Zdravković i celokupnom osoblju na svemu što su uradili ne samo za mene već i za veliki broj drugih post-kovid pacijenata, i nadam se da će njihovo iskustvo poslužiti i ostalim zdravstvenim radnicima u Srbiji da bolje razumeju post kovid i olakšaju svojim pacijentima prolazak kroz njega jer ima nas puno kojima je post kovid mnogo složeniji nego što je bila sama korona - zaključuje Ilija Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track