OPASNO: Kad zagrmi, ne prilazite visokim usamljenim predmetima!
Foto: Shutterstock

Kako da se ponašate

OPASNO: Kad zagrmi, ne prilazite visokim usamljenim predmetima!

Društvo -

Čovek je od groma u šumi prilično zaštićen. Što je drvo usamljenije, to je i opasnije. Ako ste u ravnici, sklonite se u neku jarugu, zatvorite kišobran i čučnite

Stravična pogibija dečaka (14), koga je u nedelju ubio grom tokom oluje na Pešterskoj visoravni, naterao je mnogima strah u kosti.

Nevreme koje nas je zadesilo nije nesvakidašnje za ovo doba godine, zbog čega stručnjaci savetuju poseban oprez onima koji se u tom trenutku zadese napolju.

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Jovan Cvetić kaže da je važno da, ukoliko nas nepogoda s grmljavinom uhvati na otvorenom, potražimo adekvatan zaklon u nekoj zgradi ili šumi i da je izuzetno važno skloniti se od vode.

- Čovek je od groma u šumi prilično zaštićen. Što je drvo usamljenije, to je i opasnije. Pored pronalaženja zaklona, najbolje je, ako ste u ravnici, skloniti se u neku jarugu, zatvoriti kišobran, čučnuti i čekati da opasnost prođe. Mobilni telefon ne gasiti, jer nije opasnost, a možete dozvati pomoć - kaže Cvetić:

- Vozači slobodno mogu da nastave vožnju i usred nevremena, samo prilagođenom brzinom. Čak i da grom udari u auto, čoveku se neće desiti ništa.

Meteorolog Đorđe Đurić za Kurir je dodao da se jun inače odlikuje ovakvim vremenom, kao i da od udara groma strada oko 10 ljudi godišnje.

- Ovo vreme nas meteorologe nije iznenadilo, čak je i najavljivano. Nedelja je što se ovog perioda tiče bila najkritičnija, jer je cela Srbija bila na udaru lokalnih pljuskova sa grmljavinom, što je i normalno za ovo doba godine.

DR RADMILA ŠEHIĆ

Grom često ubija, ali spas možda postoji

dr Radmila Šehić, Radmila Šehić
foto: screenshot KCN

Udar groma za čoveka je, prema rečima doktorke Radmile Šehić, specijaliste opšte medicine u ambulanti Hitne pomoći, uglavnom fatalan. Ipak, reanimaciju svakako treba pokušati.

- Za reanimaciju su potrebna barem dva učesnika, a ona podrazumeva veštačko disanje i kompresiju grudnog koša korenom šaku. Radi se ruka na ruku i komprimuje se sinhronizovano, bar 30 pritisaka na grudnu kost i jedan udah se ubacuje na usta, a da se pritom zapuši nos. Naravno, mora se proveriti da li osoba ima nešto u ustima, a glava mora da bude zabačena da grlo bude otvoreno. Važno je ne odustajati ukoliko se povređenoj osobi vraća boja kože, usana, ako ima promene u zenicama, jer je to nada da se nastavi. Važno je do dolaska lekara održavati vitalne funkcije.

DECA TO ČESTO RADE

Otkrijte koliko je od vas daleko udario grom

Izbrojte sekunde koje su prošle od pojave munje do zvuka koji je prati. Broj sekundi pomnožite brzinom zvuka, koja iznosi približno 340 metara u sekundi. Saznaćete na kojoj je udaljenost od vas grom udario. Primera radi, nakon što ugledamo munju, brojimo: 1, 2, 3, 4. Začujemo grmljavinu te pomnožimo 340 sa 4, što je 1.360, i to je udaljenosti u metrima. Deca često ovome pribegavaju kako bi otklonila strah.

METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ

U junu bez većih vremenskih oscilacija

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je da su vremenske neprilike generalno karakteristične za letnji deo godine.

- Maj i jun su najkritičniji, ali se ne smeju zanemariti ni jul i avgust, kada takođe može dolaziti do nepogoda. Narednih dana očekuje nas dosta stabilnije i sunčanije vreme. Lokalnih pljuskova sa grmljavinom može biti na jugu i istoku Srbije, a ostatak zemlje pretežno sunčano i oblačno. Za vikend će vreme biti promenljivo oblačno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinom, nema zahlađenja ni toplotnih talasa. Bitno je napomenuti da temperature neće imati oscilacije kao u maju. U Beogradu će se temperatura narednih dana kretati oko 28 stepeni, a prosečno u Srbiji maksimalna temperatura ići će do 23 stepena.

KAKO SE PONAŠATI U KUĆI

  • Zatvoriti prozore i balkone i ne provirivati kroz njih
  • Ugasiti sve veće kućne aparate
  • Isključiti telefon i televizor
  • Izbegavati pranje sudova i tuširanje

VAŽNO

Ne zatrpavati zemljom

U slučaju udara groma osobu ne treba zatrpavati u zemlju, jer pritisak zemlje otežava disanje i rad srca. Organizam se dodatno hladi ukoliko se zatrpa zemljom, a povređena osoba zapravo treba da se utopli.

OVO RADITI NA OTVORENOM

  • Potražiti šumu
  • Potražiti zaklon u nekoj čvrstom objektu, poput kuće
  • Skloniti se u automobil
  • Leći na livadu raširenih ruku
  • Skupiti se u fetus položaj na otvorenom
  • Sakriti se u kanal, rupu, uvalu
  • Skloniti se od dalekovoda, a ukoliko ste u blizini bandere, stati tačno ispod žica odmaknuti od bandere
  • Skloniti se od reke, bara, jezera, odnosno vode uopšte
  • Ako ste na kampovanju, što dalje otići od šatora
kiša, pljusak, kišovito, nevreme
foto: Shutterstock

OVO NE RADITI NA OTVORENOM

  • Ne otvarati kišobran
  • Ne stajati na livadi ili u ravnici da ne biste bili najviša tačka
  • Ne trčati (povećava verovatnoću udara)

Kurir.rs/ Suzana Trajković Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track