SRPSKI TEST NA KORONU: Jeftiniji od PCR, prijatnije od uzimanja brisa iz nosa, a evo kako se koristi
Foto: Printscreen/RTS

izgleda kao test za trudnoću

SRPSKI TEST NA KORONU: Jeftiniji od PCR, prijatnije od uzimanja brisa iz nosa, a evo kako se koristi

Društvo -

Brži, lakši i pouzdaniji antigenski test iz pljuvačke proizveden je u niškoj fabrici medicinske opreme "Neomedika". Pouzdanost testa je u nivou pi-si-ar testa, kažu naučnici iz Niša koji su se razvojem bavili više od pet meseci.

Agencija za lekove i medicinska sredstva je odobrila test i on će se uskoro naći u privatnim laboratorijama.

Uzorkovanje je mnogo prijatnije nego kada vam uzimaju bris iz nosa i grla zahvaljujući levku, a rezultati se dobijaju za vrlo kratko vreme.

test, korona virus, Neomedika
foto: Printscreen/RTS

"Po pravilu i proceduri definisano je 15 minuta, ali vi rezultate možete dobiti i pre tih 15 minuta. Stvar je u tome da se ne čita test nakon 30. Da ste pozitivni, na testu biste imali dve crte", objašnjava Slavica Anasonović iz "Neomedike" u Nišu.

Iako oprema izgleda jednostavno, poput testa za trudnoću, i bezbedna je za upotrebu, ipak je predviđeno da njome rukuju samo profesionalci u laboratorijama.

"Moraće ipak ljudi da odu do laboratorija ili do ustanova gde mogu da odrade, ali namenjen je i graničnim prelazima, školama. Zdravstveni radnici bi bili ti koji izvode test, ali je metoda neinvazivna, iz prostog uzorka pljuvačke", naveo je Saša Tričković, vlasnik "Neomedike".

Stoprocentno slaganje sa pi-si-ar testom

U višemesečnom razvoju tog testa potvrđeno je stoprocentno slaganje sa pi-si-ar testom, jer se iz uzorka pljuvačke detektuje nukleokapsidni protein SARS- KoV-2 virusa.

test, korona virus, Neomedika
foto: Printscreen/RTS

"Nukleokapsidni protein se prvi javlja, prvi može da se detektuje. Zbog toga imamo u ranim fazama infekcije veliku preciznost. Takođe, kod asimptomatskih pacijenata smo potpuno precizni, nukelokapsid je potpuno stabilan, precizan, ne podleže mutacijama kao spajk protein kovida", istakla je Milica Todorovska Rašić, rukovodilac razvoja.

U svetu postoji samo 24 proizvođača koji koriste uzorke iz pljuvačke, većina njih nije iz Evrope, osim niške "Neomedike".

Test iz pljuvačke će, kako najavljuju iz "Neomedike", biti znatno jeftiniji od pi-si-ar testa, kupce imaju širom sveta, a kod nas će biti dostupan u privatnim laboratorijama.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track