VRAĆAMO SE NORMALNOM ŽIVOTU! Svadbe i maturske večeri već u junu, ali samo za vakcinisane i one sa negativnim PCR-om!
Foto: Profimedia

OHRABRUJUĆE NAJAVE!

VRAĆAMO SE NORMALNOM ŽIVOTU! Svadbe i maturske večeri već u junu, ali samo za vakcinisane i one sa negativnim PCR-om!

Društvo -

Pandemija koronavirusa, pored svih pošasti koje je donela, odložila je i proslavu najradosnijih događaja u našem životu, poput krštenja, svadbi ili proslava mature. Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Kurir da je vrlo verovatno da će građani Srbije od juna ponovo moći da prisustvuju veseljima, ali samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test!

- Na svadbe, mature i utakmice moći će da idu samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test. Krizni štab će sledeće nedelje raspravljati da li će i kad tačno biti još popuštanja mera, jer ćemo tek tada, kad prođe od sedam do deset dana od praznika, moći da sagledamo realnu situaciju - kaže za Kurir dr Tiodorović.

On napominje da će se o broju ljudi koji se mogu okupiti na organizovanim događajima kakvi su svadbe, mature i utakmice pričati tokom ove sedmice.

Branislav Tiodorović
foto: Printcsreen/Tanjug

- Mora da prođe najmanje 10 dana od praznika i mora da bude mirna situacija, a to znači manje od 1.000 novozaraženih dnevno. Naravno, naš ideal je da to bude manje od 100, ali za početak da budemo trocifreni. Na osnovu toga ćemo planirati dalje poteze u vezi s popuštanjem mera, a vrlo je verovatno da od juna pustimo svadbe, mature, proslave, uz uslov da oni koji dolaze budu vakcinisani ili da imaju negativan PCR test - objašnjava dr Tiodorović i dodaje da od 15. maja kreće i kampanja za vakcinaciju mladih.

Na pitanje mogu li se Delije i Grobari nadati da će finale Kupa u fudbalu, zakazano za 25. maj, gledati uživo, dr Tiodorović ističe da je to još nepoznanica i da će se tek raspravljati da li i pod kojim uslovima to može da se dogodi. Dodaje da o svemu odluke donosi ceo krizni štab.

Inače, stručni komitet za imunizaciju je 26. aprila doneo odluku da "Fajzerovom" vakcinom mogu da se vakcinišu i deca od 16 godina, što bi, ukoliko bi naišlo na veliki odziv, kako smatraju stručnjaci, omogućilo da se i proslave maturskih večeri za srednjoškolce organizuju na bezbedan način. Samo u Beogradu do subote je vakcinisano 624.965 osoba, što je 44,9 odsto punoletne populacije, a o neverovatnom uspehu naše zemlje u imunizaciji izveštavao je i američki portal PBS, koji je naveo da je Srbija do sredine marta uspela da vakciniše više punoletnih osoba od bilo koje druge zemlje članice EU.

(Kurir.rs/J.S.Spasić - R.Kantar)

Mere koje su na snazi

Beograd, lepo vreme, proleće, Cvetni trg, kafić
foto: Ana Paunković

- Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi

- Posetioci svih ugostiteljskih objekata moraju nositi maske sve vreme osim u momentima kada konzumiraju hranu ili piće

- Zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja

- Radno vreme ugostiteljsih objekata je do 22 sata

- U ugostiteljskim objektima muzika se ne može emitovati ili se izvoditi program uživo posle 18 časova

- Ukupna popunjenost zatvorenog ugostiteljskog objekta ne može biti veća od 50 odsto maksimalne popunjenosti

- Na ulazu u zatvoreni ugostiteljski objekat mora biti vidno istaknuta korisna površina celog objekta i broj lica koja mogu biti prisutna

- U ugostiteljskim objektima na otvorenom između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima

- Za stolom u ugostiteljskim objektima na otvorenom ne može sedeti više od pet osoba

- Ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje mora biti takvo da na svakih devet metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice

- Otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine sa razmakom od tri metra

Kako će izgledati svadbe

američka svadba, svadba
foto: Shutterstock

- Na samom ulasku u salu za proslavu meriće se temperatura gostima

- Razmak između stolova za kojim inače može sedeti samo pet osoba, mora biti najmanje dva metra

- Distanca je predviđena i prilikom ulaska u salu za proslavu, koja će morati biti najmanje dva metra

- Svadbeno đuskanje kao i čestitanje mladencima uz poljupce i zagrljaj neće biti dozvoljeno

- Neće biti švedskog stola, vec će se posluženje obezbediti za stolom

- Svadba neće trajati do ranih jutarnjih časova, već će biti vremenski ograničena

- Spiskovi sa imenima zvanica moraju se čuvati najamnje 30 dana od dana događaja

- Tokom slavlja biće angažovano osoblje koje će sprovoditi goste do stolova

Padaju brojke

Ispod hiljadu novih slučajeva

koronavirus, kovid bolnica, respirator
foto: Zorana Jevtić

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 9.389 građana od kojih je 834 novozaraženo. Preminulo je 19 pacijenata, a na respiratorima se nalazi ukupno 137 obolelih.

Predrag Kon

Vakcinacija trudnica i dalje sporna

Predrag Kon
foto: Printscreen TV Hepi

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za Tanjug da se ne može očekivati da se trudnice vakcinišu istog dana kada struka kaže da treba da se izvrši njihova imunizacija, jer lekari postupaju u skladu sa uputstvima u kojima piše da one ne treba da se imunizuju.

- Svi kažu "počeće da se vakcinišu trudnice". To je fantastično, ali treba da imaju u vidu da postoje zakoni ove zemlje, zakon o lekovima, gde je sažetak karakteristika leka sastavni deo zakona. U tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice. Lekar koji postupa preko toga, postupa mimo zakona - rekao je Kon i dodao da država ne može da ubrza ove promene mimo proizvođača.

Ko se vakcinisao u tržnim centima

Druga doza u mestu prebivališta

Goran Vesić
foto: Tanjug/Tanja Valič

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, istakao je da će građani koji su se vakcinisali na punktu u tržnom centru drugu dozu primiti u mestu prebivališta.

- Revakcina izgleda tako da, gde god da primite vakcinu, dobićete poziv da primite revakcinu u mestu gde vam je mesto prebivališta. Ako je neko došao u tržni centar iz Leskovca, na vakcinu, on će dobiti poziv da u Leskovcu odradi revakcinaciju - rekao je Vesić za TV Pink.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track