KADA BI MOGLA DA POČNE VAKCINACIJA DECE? Pavle Zelić iz Agencije za lekove objasnio kakva je procedura
Foto: Printscreen/RTS

fajzerova vakcina za decu od 12 do 15

KADA BI MOGLA DA POČNE VAKCINACIJA DECE? Pavle Zelić iz Agencije za lekove objasnio kakva je procedura

Društvo -

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je "Fajzerovu" vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Pavle Zelić iz te Agencije rekao je da slede koraci koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre.

Fajzerova vakcina se može koristiti kod dece od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. U našoj zemlji do sada je vakcinisano oko 16 odsto mladih.

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da je nakon EU i SAD i naša Agencija za lekove je uz maksilalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi odobrila vakcinu Fajzer-Biontek za uzrast od 12 do 15 godina.

"Posmatrali smo podatke iz kliničkih ispitivanja u drugim državama obavljenih na ovoj populaciji, kada su se stekli svi uslovi, doneta je odluka na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za humnane lekove koja je juče zasedala, a juče je i Agencija odobrila primenu vakcine na ovoj populaciji", rekao je Zelić.

Prema njegovim rečima, posle ovoga slede naredni koraci, koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut koji moraju da urede sve oko primene vakcine i sve parametre koji se toga tiču definišu.

"Lično sam imao priliku da razgvaram sa roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti i koji jedva čekaju ovu vakcinu. Zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente koji su ugroženi od novih varijanti virusa - mi im šansu moramo dati", rekao je Zelić.

Pavle Zelić podvlači da je Ministarstvo zdravlja "koje sve nas koorodniše pokazalo kvalitet i odlučnost i u ovoj situaciji".

"Očekujemo da će se pitanje rešiti u najskorijem roku i da će deca kojima je potrebno da se vakcinišu protiv kovida doći do prilike, a važno je da se i svaka serija kontroliše od strane Agencije", istakao je Zelić.

Zelić kaže da Fajzer vakcina ima dovoljno i da nema problema što se tiče količina.

Smatra da i građani koji se nisu vakcinisali to treba da učine.

"Radimo na tome da podignemo svest i razgovaramo sa svim onima koji imaju strahove, da ih razvejemo", rekao je Zelić.

Govoreći o neželjenim rekacijama, kaže da je bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih rekacija posle vakcine, a 9 ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track