01:24

ĐACI OSMACI POD PRITISKOM

KURIR TELEVIZIJA

RODITELJI PRITISKAJU ĐAKE OSMAKE: Nerealni zahtevi prave dodatan stres malim maturantima!

Društvo -

Mala matura je za đake osmake velika prekretnica. Posle toga idu u srednju školu, upoznaju nove drugove, ali polaganje male matureume da bude veoma stresno za njih. Borba za ulazak u srednju školu, a tu su i roditelji koji im ponekad dodatno stvaraju pritisak.

Školski psiholog Branka Tišma otkrila je kako da se mali maturanti što bolje pripreme za ispit i kolika je uloga nastavnika u svemu tome.

Redakcija
foto: Kurir Televizija

- Ovih 10 dana pred ispit sve škole su organizovale pripremnu nastavu za polaganje ispita i nastavnici tu nastavu organizuju tako što imaju već rezultate sa probnog ispita gde su uviđene osnovne greške koje prave kao generacija, kao odelenje ili pojedinci. različitih oblasti, tako da negde bi sada trebalo da koncentrišu tu sistematizaciju svega onoga što su deca učila do sada, na način na koji će deci olakšati polaganje prijemnog ispita - rekla je Tišmova i dodaje da samo polaganje i nije tako teško, već je samo bitno da se napravi dobar raspored i da je jako bitno da se deca dobro organizuju ovih 10 dana.

Redakcija
foto: Kurir Televizija

- Moraju da prave i pauze kako bi se sve što su naučili zadržalo do hvalifikacionog ispita. Nije dobro neprekidno učenje, ne daje nikakav kvalitet. Zapravo, vrlo brzo zaboravljamo, jer kadfa se na taj način uči zadržava se samo kratkotrajna memeorija, tako da bi bilo dobro da osmaci imaju aktivnosti, posebno fizičke, druženje sa vršnjacima i porodicom - rekla je psiholog, a na pitanje da li roditelji utiču negativno na decu svojim "pritiskanjem" dece, rekla je:

Redakcija
foto: Kurir Televizija

- Roditelji čine ono što misle da je najbolje za njihovo dete, ali gledano sa strane to nije uvek tako, jer roditelji vrlo nesvesno pojačavaju te pritiske i prave neke zahteve u trenutku kada oni nisu realni. Na kraju školske godine je malo teže postići ono što se nije postiglo u prethodnom periodu jer se nismo uključivali kao roditelji. Morate kao roditelj imati jasan stav šta očekujete i dosledno ga tražiti - rekla je Branka Tišma.

(Kurir.rs)

OVDE MOŽETE UŽIVO DA GLEDATE KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:43

Antić: Ne slažem se sa načinom polaganjem male mature!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track