VISOKE ZVANICE U BUJANOVCU: Multinacionalna vojna vežba "Platinasti vuk" (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane

održava SE od 3. do 18. juna

VISOKE ZVANICE U BUJANOVCU: Multinacionalna vojna vežba "Platinasti vuk" (FOTO)

Društvo -

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Ben Volas upravo su stigli na bazu „Jug“ kod Bujanovca gde je počeo Dan visokih zvanica na multinacionalnoj vežbi „Platinasti vuk 2021“.

Da podsetimo, ministar Volas prvi je ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske koji je posetio Republiku Srbiju. Na ovogodišnjoj vežbi koja se održava od 3. do 18. juna, učestvuje ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Platinasti vuk
foto: Ministarstvo odbrane

Na „Platinastom vuku” ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sa 69 pripadnika najbrojniji. Dan visokih zvanica vežbe „Platinasti vuk 2021“ predstavlja krunu dvonedeljne zajedničke obuke pripadnika oružanih snaga 10 zemalja koja se završava taktičkom vežbom „Operacija čuvanja mira“. Reč je o prikazu taktika, tehnika i procedura u multinacionalnim operacijama sa upotrebom neubojite sile. Cilj celokupne vežbe, koja je počela 3. juna, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvođenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Platinasti Vuk 2021
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Posmatrači na poligonu „Borovec“ u bazi „Jug“ imaju priliku da posmatraju taktičke radnje multinacionalnih jedinica u 12 sekvenci i to – konvoj, blokade borbenim vozilima „hamer“ i „lazar“, obezbeđenje baze i pešačke patrole, helikopterski desant, upad u naseljeno mesto, prepad na terorističko vozilo, hapšenje teroriste, primena forenzičkih postupaka i medicinska evakuacija. Organizator vežbe je tradicionalno 4. brigada Kopnene Vojske u saradnji sa Centrom za obuku jedinica za multinacionalne operacije. Danu visokih zvanica prisustvuje zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Petar Cvetković, visoke starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track