POČELA TURISTIČKA SEZONA U SRBIJI: Oseća priliv stranih turista
Foto: Shutterstock

dobar početak

POČELA TURISTIČKA SEZONA U SRBIJI: Oseća priliv stranih turista

Društvo -

Turistička sezona u Srbiji je počela i to vrlo dobro, jer se u većim gradovima već oseća priliv stranih turista, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Imali smo od početka godine porast deviznog priliva za 3,4 odsto. To je jako ohrabrujuće, jer su ta prva tri meseca bila dosta restriktivna kada govorimo o merama", rekla je Matić novinarima u Kragujevcu gde je sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem razgovarala o strateškom razvoju turizma u Kragujevcu.

Kada je reč o regionu, ministarka je navela da je situacija vrlo povoljna i da ne postoje bilo kakve restrikcije za putovanja.

"Sve zemlje regiona, i Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i Albanija nemaju restrikcije za naše građane, nisu potrebi ni PCR testovi, ni antigenski test, ni potvrde o vakcinaciji. Isto važi i za njihove građane kada dolaze u Srbiju", rekla je Matić.

Kaže i da je Srbija sklopila sa mnogim zemljama bilateralne sporazume kojima su međusobno priznale vakcine.

"Turska je jedna od tih zemalja. Možete putovati i oni mogu dolaziti kod nas sa potvrdom o vakcinaciji, sve potvrde se uvažavaju. Naravno, ukoliko niste vakcinisani onda je tu PCR test", navela je Matić.

Takve sporazume je Srbija, kako je rekla ministarka, potpisali i sa Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Rumunijom, kao i sa Češkom koji stupa na snagu od ponedeljka.

"To su sve evropske zmelje koje su naši bliski susedi. Inače, turisti iz tih zemalja najviše i dolaze u Srbiju", navela je Matić.

Podsetila je da je resorno ministarstvo donelo Uredbu za podsticaje, pre svega za turističke agencije za organizovani dolazak stranih turista.

Turisti, Devojke, Hosteli, Hosteling
foto: Shutterstock

Navela je da će turističke agencije koje budu pripremile organizovan dolazak 15 ili više turista iz stranih zemalja dobijati subvenciju po turisti od 20 do 50 evra u zavisnosti sa kojih destinacija će dolaziti.

"Kad je u pitanju domaći turizam i tu smo prediveli subvencije u iznosu od sedam do 10 evra u zavisnosti od broja noćenja koje će imati u našoj zemlji", kaže Matić.

Dodala je da je uredba već stupila na snagu i da je objavljen javni poziv.

"Praktično agencije su uveliko krenule sa organizovanjem i pripremom za ovu vrstu subvencija", navela je Matić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track