MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE SAOPŠTILO: Nemamo veze s padom bugarskog miga 29, naša PVO nije dejstvovala
Foto: Andrej Mlakar/Kurir

Ministarstvo odbrane Srbije

MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE SAOPŠTILO: Nemamo veze s padom bugarskog miga 29, naša PVO nije dejstvovala

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane Srbije oštro je danas demantovalo tvrdnje bugarskog novinara Grigora Lilova koje su preneli pojedini mediji da oružane snage Srbije možda imaju veze s padom bugarskog MiG-29.

Ocenjujući te tvrdnje kao netačne i zlonamerne, Ministarstvo u saopštenju ističe da pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije na dan pada bugarskog aviona MiG-29 nisu izvodili dejstva raketnim jedinicama PVO, kao ni dejstva avijacije na poligonu Šabla, niti se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa padom tog aviona.

saopštenje
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

"Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane od dolaska na poligon Šabla svoje aktivnosti realizovali su u skladu sa prethodno definisanim planovima koji su usaglašeni i odobreni od strane predstavnika oružanih snaga Republike Bugarske i Vojske Srbije", stoji u saopštenju.

Lilov je juče izneo tezu da postoji verovatnoća da je tokom vojnih vežbi u Bugarskoj na poligonu nedaleko od grada Šabla bugarski MiG mogla da obori raketa S-125 Neva koju su lansirale srpske snage.

Tokom taktičkih vojnih vežbi Šabla-21 u Crnom moru u Bugarskoj 9. juna pao je lovac MiG-29, a pilot je poginuo. Uzrok pada i dalje nije utvrđen.

U vojnim vežbama 4. juna u Bugarskoj učestvovali su i predstavnici srpske vojske.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track