03:50

UPOTREBA NARKOTIKA SKOČILA ZA 20 ODSTO TOKOM PANDEMIJE

Međunarodni dan borbe protiv droge na KURIR TELEVIZIJi

FRAPANTNO! UPOTREBA NARKOTIKA SKOČILA ZA 20 ODSTO ZBOG KORONE! Profil zavisnika: Zaposlen je, ima 34 godine i počinje usled STRESA

Društvo -

Međunarodni dan borbe protiv droge obeležava se danas, 26. juna, a Srbija ovaj datum dočekuje sa neslavnom statistikom, naročito posle pandemije kada se zavisnost od opojnih sredstava povećala za čak 20 odsto.

Istraživanje o tome koliko su mladi izloženi drogama svake godine sprovodi jedna bolnica za lečenje svih oblika bolesti zavisnosti iz Novog Sada. Njihov psiholog Stevan Kvas za Kurir televiziju kaže da su pre nekoliko godina napravili slično ispitivanje sa namerom da utvrde profil zavisnika koji se leči od zloupotreba droga.

"Tokom perioda pandemije, od aprila 2020 do aprila ove godine, pokazuje se da je u proseku reč o osobi muškog pola, sa 34 godine i završenom srednjom školom", ispričao je Kvas.

Psiholog je naglasio da je zavisnik najčešće zaposlen, neoženjen, dolazi iz kompletne porodice i u 44 odsto slučajeva je heroin u pitanju.

"Na drugom i trećem mestu su kokain i lek buprenorfin, a nešto ređe se koriste amfetamini, odnosno spid i marihuana", rekao je on.

U toku ovog perioda na lečenje se javilo i više pacijenata.

"Ljudi su pod stresom, droga je prisutna vekovima unazad i u ovim specifičnim stresnim i traumatičnim situacijama mnogi pribegavaju za bilo čim što će im olakšati psihičke tegobe. Mladi ulaze iz radoznalosti a sve je veći broj onih koji drogu uzimaju iz samopomoći, što je opasno", upozorio je on.

U njihovu kliniku se pacijenti uglavnom javljaju posle jednog neuspelog lečenja, i pomoć traže nakon 13 godina od kada su zakoračili u svet droga.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:56

ZAČARANI KRUG KOJI VODI U AMBIS: Počinje marihuanom, završava heroinom! Početak ZAVISNOSTI je put bez povratka (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track