ČEKAO SAM DA VRISNE PA DA ULETIM U KANCELARIJU! Ispovest naučnika iz Petnice: Stražario sam dok je drugarica bila kod "KUL ČIKE"
Foto: Ana Paunković

iSTRAŽIVAČKA STANICA PETNICA

ČEKAO SAM DA VRISNE PA DA ULETIM U KANCELARIJU! Ispovest naučnika iz Petnice: Stražario sam dok je drugarica bila kod "KUL ČIKE"

Društvo -

Seksualno uznemiravanje devojaka, od kojih je većina bila maloletna, u Istraživačkoj stanici Petnica skandal je koji potresa Srbiju. I dok javnost s nestrpljenjem iščekuje da nadležne institucije završe sve preduzete mere i obaveste o daljoj sudbini vinovnika dešavanja od 2003. do 2014. godine, sve češće se mogu čuti svedočenja sada već odraslih osoba, a koje su ispovesti pet devojaka u nedeljniku Vreme o tome da ih je B. S., urednik Petničkih svezaka, slikao gole, maltretirao i opijao, ohrabrile da progovore o onome što znaju.

Vladislav Radak, mladi naučnik i bivši polaznik Petnice, na svom blogu je opisao scenu iz Istraživačke stanice, za koju kaže da mu je ostala živa u sećanju skoro dve decenije. Bio je svedok poveravanja žrtve seksualnog uznemiravanja, svoje drugarice, koja je tada, kao i on, imala samo 15 godina. I za nju je vezano ime "kul čike", kako su pojedini zvali B. S., a koji je, prema ranijim navodima svedoka, organizovao žurke i manipulisao devojčicama govoreći im da od njega zavisi da li će njihovi radovi biti objavljeni, a od toga je zavisilo da li će ponovo biti pozvane u Istraživačku stanicu.

- Moja dobra prijateljica u strahu mi je rekla da ju je izvesni vođa seminara, u Petnici poznat kao vrstan intelektualac, poznavalac nauke i čovek koji se pita za sve značajne publikacije (od kojih zavisi uspeh polaznika) na jedan vrlo neprijatan način pitao da li može da je fotografiše, posle jednog neformalnog druženja - piše Radak, između ostalog, i dodaje da je njegova drugarica pristala na fotografisanje nakon dugog ubeđivanja da se radi o velikoj umetnosti, ali da se plašila da se neće na tome završiti...

Petnica
foto: Ana Paunković

Kako navodi, razlog njegove naivne straže ispred prozora u kampusu nikome od polaznika nije bio iznenađujući, ali da tek dvadeset godina kasnije dobija pažnju društva.

- I ona i ja smo znali da su priče koje su godinama kolale Petnicom - tačne. Sada je ponovo morala da ide na konsultacije i njen strah je bio više nego opravdan. U slučaju da ona vrisne unapred dogovorenu lozinku, ja bih sa svojih 15 godina i tri puta više kilograma bio zadužen da uletim u kancelariju jednog od autoritativnijih ljudi u Petnici i glumim ljubomornog dečka.

Manijak, Petnica
foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Radak navodi da mu se činilo da je te noći na straži prošao čitav milenijum dok njegova drugarica nije izašla i ponosno mu saopštila da se oduprla ubeđivanjima i da je uspela da nagovori "napasnika sa foto-aparatom" da prethodno snimljene fotografije izbriše.

- Tada, u naivnosti naše mladosti, nismo mogli da pretpostavimo da desetine drugih devojaka nisu bile te sreće. Mnogi od nas nisu znali da su te žrtve istupale javno godinama i da ih niko nije saslušao ozbiljno.

On je, piše, zajedno sa kolegama iz grupe "Nauka u Srbiji", sa onima koji su bili stalni polaznici, ali i saradnici u Petnici, u prepiskama došao do zaključka da se za seksualno uznemiravanje i fotografisanje maloletnih i tek punoletnih lica u naučnoj stanici znalo maltene od prvog klika ozloglašenim foto-aparatom.

- Nažalost, kao i u većini slučajeva, institucija, reputacija predatora i autoritet stajali su kao nepremostiva prepreka za uzbunjivače, dozvolivši time da predator, kao i u mnogim sličnim situacijama, bude zaštićen od bilo kakvih sankcija organizacije ili tužilaštva.

Proces

Tužilaštvo čeka prijave žrtava

Podsetimo, B. S. je saslušan u petak u policiji u Valjevu. Saslušani su i bivši i sadašnji direktor Petnice Vigor Majić i Nikola Božić, koji su, kako su i sami priznali za medije, imali saznanja da je B. S. problematičan, ali ne samo da nisu stupili u kontakt s nadležnim ustanovama već su, iako to zvuči prosto neverovatno, uništili sporne fotografije koje je on napravio. Osnovno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je istragu nakon ispovesti žrtava u nedeljniku Vreme. Nijedna prijava tužilaštvu još nije stigla od strane oštećenih.

ČINJENICE

Šta znamo o B. S.

- Rođen je 1956. godine

- U IS Petnica je radio od njenog osnivanja 1982.

- Pripadao je ekipi Mladih istraživača Valjeva, koji su i pokrenuli ISP

- U ISP je bio predavač, vođa jednog od popularnih programa i urednik Petničkih svezaka", u kojima su objavljivani radovi polaznika petničkih seminara

- Bavi se i astronomijom i bio je u timu astronoma Petnice koji su 2013. uspeli da fotografišu kometu C/2011 L4 PanSTARRS

- U ISP je, iako oženjen, boravio 24 sata dnevno, a u Valjevo bi praktično dolazio samo da kupi vino

- Nakon razvoda zapao je u finansijske probleme

- Pretpostavlja se da sada živi u selu u okolini Valjeva, odakle mu potiče porodica

(Kurir.rs / Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track