VAŽNO ZA SREDNJOŠKOLCE I STUDENTE! Javni beležnici vas pozivaju, dođite na vreme
Foto: Profimedia

DA SE IZBEGNU GUŽVE

VAŽNO ZA SREDNJOŠKOLCE I STUDENTE! Javni beležnici vas pozivaju, dođite na vreme

Društvo -

Javni beležnici Srbije pozvali su danas građane da u njihovim kancelarijama blagovremeno obave besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete, s obzirom na to da je dosadašnja praksa pokazala da se stvaraju značajne gužve u poslednjim danima pred upis, saopštila je danas Javnobeležnička komora Srbije.

Overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 197 kancelarija širom Srbije, tokom radnog vremena - svakog radnog dana od 9:00 do 17:00 časova.

Javni beležnici, inače, ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učenickog i studentskog standarda, kao ni za potrebe konkursa za korišćenje učenickih i studentskih stipendija i kredita.

Pored overe ovih dokumenata, kod javnih beležnika besplatno se obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove, kao i za upis u osnovnu školu.

Overu potpisa i prepisa ili fotokopija u Srbiji od marta 2017. godine rade isključivo javni beležnici, osim u mestima gde javnih beležnika još nema.

U ovom trenutku, nisu imenovani još javni beležnici za područja četiri osnovna suda - Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica. U tim mestima, overa se i dalje može obaviti u sudovima.

Od 2017. godine do danas, javni beležnici su obavili više od pola miliona besplatnih overa dokumenata, čime su građanima uštedeli oko 180 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track