DIREKTOR PETNICE NIKOLA BOŽIĆ PODNEO OSTAVKU: Upravni odbor podržao odluku
Foto: Ana Paunković

Zarad očuvanja integriteta

DIREKTOR PETNICE NIKOLA BOŽIĆ PODNEO OSTAVKU: Upravni odbor podržao odluku

Društvo -

Tanja Adnađević, predsednica UO Istraživačke stanice "Petnica" rekla je da je juče Nikola Božić, dosadašnji direktor "Petnice", podneo ostavku i UO je podržao tu odluku.

Zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici, direktor Nikola Božić je podneo ostavku, rekla je Adnađević gostujući u Jutarnjem programu.

Prema onome što se do sada čulo, pet bivših polaznica ove elitne institucije za talentovanu decu preživelo je seksualno uznemiravanje.

Istraga ide svojim tokom, među saslušanima je i bivši saradnik koji se sumnjiči za nasilje nad maloletnicama.

Tanja Adnađević je rekla da je Upravni odbor preuzeo rukovođenje IS "Petnica".

Navela je da je 2017. godine bilo određenih reakcija po prijavi, a postoje i slučajevi koji su prijavljeni i ranije, ali 2017. je odlučeno da se osumnjičeni saradnik ukloni iz IS "Petnica" i da mu se onemogući kontakt sa polaznicima.

Dosadašnji direktor najavio je da će Istraživačka stanica doneti posebne protokole, odnosno "uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kao i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika".

- To ništa nije neuobičajeno. Takve procedure ne postoje ni u jednoj instituciji formalnog obrazovanja. Na univerzitetima postoji prvilnik o seksualnom uznemiravanju i kodeks koga se pridržavaju na fakultetima - rekla je Adnađevićeva.

Pohvalila je društvenu klimu koja se otvorila od početka slučaja sa Mikom Aleksićem i dodaje da se otvorilo pogodno tlo da pričamo o ovom problemu i da se ohrabruju devojke da govore o problemu seksualnog zlostavljanja.

- Tek sada smo svesni nedostataka prevencije, intervencije i reakcije - istakla je.

Prema njenim rečima, moramo da donesemo paket mera, kako bi saradnici znali da prepoznaju nedozvoljeno ponašanje i kako da se ponašaju u tim situacijama.

Adnađevićeva napominje da je "Petnica" sigurna za polaznike.

Zaštitnik građana je pokrenuo kontrolu zakonitosti, u toku je policijska istraga.

Adnađević kaže da bi prepustila nadležnima da se bave svojim poslom, a na "Petnici" je da nastavi programe.

Na sajtu Petnice objavljeno je da se konačna selekcija za Letnju školu odlaže "s obzirom na sva dešavanja sa kojima se Petnica suočava". Anđevićeva je rekla da je to trenutna situacija i da će se programi nastaviti.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track