01:53

RUSKA CRKVA OSUDILA ONE KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU: Evo zašto crkveni velikodostojnici u Srbiji ne pozivaju narod na imunizaciju!

istražujemo

RUSKA CRKVA OSUDILA ONE KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU: Evo zašto crkveni velikodostojnici u Srbiji ne pozivaju narod na imunizaciju!

Društvo -

Dok Ruska pravoslavna crkva (RPC) navodi da građani koji odbijaju da se vakcinišu protiv koronavirusa čine veliki greh i da će zbog toga morati da se iskupljuju do kraja života, u bratskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) još uvek ne postoji zvanični stav prema vakcinaciji. Sagovornici Kurira kažu da je razlog to što u samoj crkvi ne postoji jedinstven stav o vakcinama i ne smatra se da, čak i u doba pandemije, vernicima treba nametati jednostrano mišljenje.

Naime, mitropolit Ilarion, šef odeljenja za spoljne crkvene odnose RPC, istakao je u ponedeljak da je sebično odbijanje da se primi vakcina.

patrijarh Kiril, Ruska pravoslavna crkva
foto: EPA

- Veliki broj vernika mi se obraća sa osećanjem krivice. Oni se kaju jer se nisu vakcinisali protiv kovida 19, a zarazili su druge, od kojih su neki preminuli. Oni dođu i kažu: "Kako sad da živim sa ovim osećajem krivice?" Čak je i meni teško da im objasnim da ceo život moraju da se kaju zbog greha koji su počinili - rekao je mitropolit Ilarion i dodao da je "greh misliti samo na sebe, a ne na druge ljude".

Sa druge strane, koronavirus u Srbiji obezglavio je sam vrh SPC, a iako je patrijarh Porfirije u ime ostalih vladika u božićnoj poslanici pozvalo vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, do sada je izostao direktan zvanični stav u vezi s vakcinacijom. Neki crkveni velikodostojnici poput mitropolita crnogorsko-primorskog Joanakija, episkopa remezijanskog Stefana i pakračko-slavonskog Jovana, javno su objavili da su se vakcinisali i pozvali narod da urade to isto.

Vladike imaju različito mišljenje o vakcinaciji, a neki uopšte nemaju nameru da se vakcinišu, pa stoga nisu ni mogli da upute jedinstveni poziv građanima da se vakcinišu, kaže za Kurir izvor blizak najvišim crkvenim krugovima.

- Ruska crkva je daleko više centralizovana u donošenju odkluku, dok je naša saborna. Episkopi, i za brojna druga pitanja, imaju različito mišljenje, pa tako i za ovo. Ovo nije dogmatsko pitanje, već je pitanje odgovornosti i lične slobode - kaže naš sagovornik i dodaje da kod nas ne bi bilo u redu da čak ni patrijarh nameće svoje mišljenje, dok u Rusiji patrijarh onog koji se sa nečim ne slaže ili nešto pogreši - šalje u Sibir.

BROJKE

103 je novozaraženih koronom u Srbiji od 8.520 testiranih

2 osobe su preminule u poslednjih 24 sata

10 pacijenata je na respiratorima u Srbiji

Da je kod nas malo drugačija tradicija nego u Rusiji smatra i verski analitičar Željko Injac koji kaže da je ruska crkva uvek bila imperijalna, dok je naša, pre svega, narodna.

Željko Injac
foto: RTV

- To znači da je ruska crkva uvek bila pod jakim uticajem ruske države i ovaj poziv je verovatno bio nalog sa vrha države, jer je u Rusiji trenutno pik korona virusa, a slab je odziv na vakcinaciju. Verovatno je rečeno da se vernici pozovu, a, ako treba da im se i malo zapreti, kako bi se narod odazvao na vakcinaciju - kaže Injac i dodaje da je naša crkva prilično slobodnija u odnosu na druge pravoslavne crkave, te se lično mišlljenje i stavovi više uvažavaju.

Branislav Tiodorović

Treća doza početkom naredne godine

krizni štab, Branislav Tiodorović
foto: Tanjug Printscreen

Da će biti treće doze vakcine, to je sigurno, ali kada će se to dogoditi, zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu, rekao je juče epidemiolog dr Branislav Tiodorović, dodavši ipak da je verovatno da će oni koji su primili vakcinu u januaru treću dozu dobiti tek početkom naredne godine:

- Svi pričaju o mešanju vakcina, ali niko nije doneo konačnu odluku o tome i kada će biti treća doza i da li će biti drugačija vakcina od one prethodne dve koje su primili. Činjenica je da verovatno svi razmišljaju o tome da kombinuju, jer imunolozi kažu da su bolji odgovori kada se kombinuju doze, ali to su sve razmatranja i ništa nije zvanično.

Šta su govorile vladike

Vladika Stefan

Vladika Stefan
foto: Printscreen/RTS

- Ja sam se vakcinisao da bih vam služio, vakcinišite se i vi, pre svega da biste sačuvali svoj život

Vladika Jovan

vladika Jovan
foto: Printscreen TV Prva

- Ova bolest odnela je patrijarha, mitropolita Amfilohija, vladiku Atanasija, vladiku Milutina i mi osim vakcine nemamo drugog izbora

Vladika Irinej Bulović

Vaskrs, Vladika Irinej, Episkop Bački
foto: Zorana Jevtic

- Ne zastupam tezu da je virus korona bezazlen i bezopasan (naprotiv!), ali ne mogu da se otmem utisku da neki centri moći, verovatno nadržavni, globalni, zloupotrebljavaju epidemiju

Činjenice/Korona je pokosila

patrijarh Irinej
foto: BETAPHOTO/Aleksandra Godfroa/DS

- Patrijarh srpski Irinej (28. avgust 1930. - 20. novembar 2020.)

- Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (7. januar 1938.-30.oktobar 2020.)

- Episkop valjevski Milutin (10. januar 1949.-30. mart 2020.)

- Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije (8.januar 1938. - 4. mart 2021.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja