BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR: Stari su zanemareni, inspekcija neka saopšti rezultate nadzora!
Brankica Janković o aferi koja trese Srbiju, Foto: Zorana Jevtić, Nikola Anđić

JAVNOST JE UZNEMIRENA

BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR: Stari su zanemareni, inspekcija neka saopšti rezultate nadzora!

Društvo -

Poverenica je podsetila da su stariji ravnopravni građani i da moraju uživati jednak tretman kao i svi ostali, kao i da je diskriminacija zabranjena

Već sedam dana Kurir piše o domu za stare na Petlovom brdu u kom navodno dugo unazad muče i izlagadnjuju svoje štićenike.

Nakon našeg pisanja, inspekcija je u prisustvu policije pokušala da uđe u sve prostorije nakon optužbi Snežane Pantelić čija je majka umrla posle boravka u tom domu, jer je rekla da su je držali u podrumu, drogiranu i neokupanu, i da je umrla zbog lošeg tretmana. Ipak, jedan suteren je bio pod ključem, i dalje se ne zna šta se iza njegovih vrata krilo, a nadležni i dalje ne reaguju.

Osim svedočenja naših čitalaca, konkretnih dokaza o tome šta se dešavalo iza vrata ovog doma nema. Ipak, ukoliko se utvrdi da su bilo koji od navoda tačni, ovde se radi ne samo o diskriminaciji starih, već i o teškim krivičnim delima.

Ovim povodom za Kurir se oglasila i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

- S obzirom da je javnost opravdano uznemirena ovakvim slikama i izveštajima u medijima, neohodno je da se inspekcija socijalne zaštite oglasi nakon obavljenog nadzora i saopšti šta je utvrđeno, naravno štiteći lične podatke. Ne tvrdim, niti mogu znati šta je od svega navedenog tačno, ali čini mi se da se svakoj drugoj društvenoj grupi posveti više pažnje kada se neka priča pojavi u javnosti, dok stariji nekako i u ovakvim slučajevima ostaju zanemareni i marginalizovani.

- Ukoliko javnost nije adekvatno obaveštena, stvara se utisak da je situacija loša u svim domovima za starije, što apsolutno nije tačno, jer znam mnoge u kojima rade vrlo posvećeni i stručni ljudi i gde su standardi pruženih usluga na vrlo visokom nivou.Takođe, ovakvim pričama stvara se dodatna stigma prema starijima što smo predstavili i u našem posebnom Izveštaju o diskriminaciji starijih u maju u Narodnoj skupštini.

- Podsećam da su stariji ravnopravni građani i da moraju uživati jednak tretman kao i svi ostali, kao i da je diskriminacija zabranjena. Poštovanje svih njihovih prava naravno važi i za ustanove. Rastužim se kada vidim da starije tretiraju kao da su nevažni, nebitni, tamo neki drugi, kao da nećemo jednog dana svi ostariti i kao da starost nije jedina sigurna budućnost svih nas!

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track