MINISTAR SELAKOVIĆ SA AMBASADOROM INDIJE: Naše zemlje veliki prijatelji i važni partneri
Foto: Kurir

ZAHVALNOST NA PRINCIPIJELNOM STAVU

MINISTAR SELAKOVIĆ SA AMBASADOROM INDIJE: Naše zemlje veliki prijatelji i važni partneri

Politika -

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je tokom sastanka sa indijskim ambasadorom Subratom Batačardžijem da Srbija Indiju vidi kao velikog prijatelja i važnog partnera.

Selaković je kazao da je Srbija ponosna na činjenicu da dve zemlje imaju višedecenijsku tradiju prijateljskih veza i saradnje, baziranih na punom međusobnom uvažavanju i razumevanju.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo i razmenom poseta na visokom i najvišem nivou, izrazivši nadu da će premijer Indije Narendra Modi uskoro biti u prilici da poseti Srbiju, kao i da bi ta poseta bila od istorijskog značaja.

Zahvalio se Indiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova i podvukao da ta pozicija pokazuje čvrstu opredeljenost Indije za poštovanje osnovnih postulata međunarodnog prava.

Takođe, Selaković je zahvalio na podršci koju Indija Srbiji pruža u međunarodnim organizacijama.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, ministar je istakao da pandemija virusa korona nije uticala na trgovinsku razmenu koja je u 2020. iznosila oko 175 miliona evra.

Selaković je poručio da za dalji razvoj ekonomskih odnosa veliki značaj ima i Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju između dve zemlje, čije četvrto zasedanje se očekuje u narednom periodu.

Kada je u pitanju borba protiv virusa korona, Selaković je zahvalio Indiji i njenom rukovodstvu na brzom reagovanju na molbu srpskih zvaničnika da se omogući nabavka vakcina koje Indija proizvodi.

Kako je naveo, zahvaljujući tome, Srbija je prve doze vakcine AstraZeneka dobila već u februaru.

Selaković je danas ambasadora Subrata Batačardžija primio u oproštajnu posetu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track