VUČIĆ O IMUNIZACIJI: Lično sam za Makronovu ideju o obaveznoj vakcinaciji, ali ne možemo zbog Ustava
Foto: Tanjug Printscreen

broj zaraženih raste oko 20 odsto nedeljno

VUČIĆ O IMUNIZACIJI: Lično sam za Makronovu ideju o obaveznoj vakcinaciji, ali ne možemo zbog Ustava

Društvo -

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je on lično pobornik ideje o obaveznoj vakcinaciji za pojedine kategorije stanovništva, što je u Francuskoj pravilo za zdravstvene radnike, ali da u Srbiji tako nešto nije moguće zbog Ustava koji to brani, jer bi predstavljalo kršenje ljudskih prava.

Vučić je, takođe, naveo da će 50 odsto vakcinisanih punoletnih Srbija preći u naredna dan ili dva, te i upozorio da broj zaraženih raste oko 20 odsto na nedeljnom nivou, što nije zabrinjavajuće sada ili sledeće sedmice, ali će biti i te kako zabrinjavajuće za mesec i po dana.

Aleksandar Vučić, Automobil, kolekcija
foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Upitan da li Srbija može da prati Francusku ili Grčku po pitanju obavezne vakcinacije za pojedine kategorije stanovništva, ili će možda digitialni sertifikat biti potreban za ulazak u klubove, bioskope, pozorišta, Vučić je primetio da je Nemačka pokušala nešto slično što i Francuska, pa odustala zbog ljudskih prava.

"Imamo Ustav u kojem su svi ravnopravni. Kako da kažem bilo kome, šta god mislio, a pobornik sam vakcinacije, da možete da uđete u šoping mol ako ste vakcinisani, a ne možete ako niste? Kako onda da odbranim Ustav, iako ne krijem šta mislim o onima koji ne žele da prime vakcinu", upitao je Vučić.

Pančevo, ZF Serbia, Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Nije to tako jednostavna stvar, konstatovao je predsednik. Vučić je naveo i da je poslednjih dana više ljudi vakcinisano, oko 5.000 dnevno, što, naravno, nije dovoljno.

"Slaba je vakcinacija, od Tutina, Sjenice, Novog Pazara, to su kao crne rupe do Lajkovca, Mionice, Uba. Ne znam šta je u pitanju, možda ni mi nismo dobar posao obavili", rekao je Vučić.

Kako je rekao, rastu brojevi zaraženih, oko 20 odsto na nedeljnom niovu u poslednjih nekoliko sedmica, što nije zabrinjavajuće ove ili sledeće nedelje, ali biće za mesec i po dana. Tim pre, podseća, što kreću fudbalske, košarkaške utakimce, svi hoće slobodne hale, a to samo ubrzava širenje zaraze.

"Ako me pitate da li bih lično bio pobornik onoga što rade Makron ili Micotakis, da sutra bih to uradio, ali posoji ograničavajući faktor, Ustav", rekao je Vučić.

On je dodao da je strašna neodgovornost prema svima na onima koji se ne vakcinišu.

"Koliko funkcionera imamo koji se nisu vakcinisali, a danas sam zamolio jednog ministra da se sutra vakciniše. A, oni koji sole pamet svaki dan o svemu, pobornici su najneodgovornijih teorija samo da bi dobili glas, a ja to neću da radim", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track