01:47

Pre nego što uđu u učionicu, đaci će morati da TEST NA KORONU!

KURIR TELEVIZIJA

NOVA PROCEDURA: Pre nego što uđu u učionicu, đaci će morati da urade TEST NA KORONU!

Društvo -

Pre nego što kroče u učionicu, đaci bi trebalo da urade test - i to onaj na koronu. Bilo antigenski, bilo PCR. Ova, za sada, samo potencijalna mogućnost zabrinula je roditelje. Ne znaju, kažu, kako da objasne svojoj deci da im je testiranje neophodno.

- Evo sad je za putovanje obavezan PCR test. Ne znam. To je dosta, da kažem, neprijatan test. Traje kratko, ali nije prijatan. I ne znamo kako stalno obavezivati dete. Prosto, reći ću da je to uslov da uđe u školu, da se testira, ali da će biti otpora, biće verovatno - rekla je jedna od majki.

škola
foto: Kurir Televizija

Postoje i drugi problemi. Iako su u školama uvereni da bi se na ovaj način izbleglo širenje zaraze, nisu sigurni da je izvodljivo masovno testiranje učenika - po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, čak i onih koji nemaju simptome.

- Logistički ne znam kako bi to bilo izvedeno - veliki broj učenika, veliki broj nastavnika koji bi bio testiran, drugo - šta znači testirati 1. septembra? Hipotetički, neko ko bi bio testiran od učenika u osam časova, već u devet bi mogao biti inficiran - rekao je nastavnik u Šestoj beogradskoj gimnaziji Aleksandar Markov.

škola
foto: Kurir Televizija

Dugoročnije i bolje rešenje je, tvrdi struka, vakcinacija školaraca starijih od 12 godina.

- Savetovaće se, pre svega, rizičnim grupama. Najrizičnija grupa za kovid infekciju jesu gojazna deca, jesu dijabetičari, deca sa hroničnim oboljenjima pluća, kao što je astma. Znači, ima tu raznih hroničnih bolesti koje mogu da izazovu da kod kovid infekcije dođe do težeg oblika - rekla je doktorka Olivera Ostojić, dečji pulmolog.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:17

BOLNICE U SRBIJI POČELE DA UVODE NOVO PRAVILO: Nevakcinisani medicinski radnici sa odmora na posao samo uz PCR test o svom trošku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track