Najnovije vesti

DERIKOŽE! DOM IZ PAKLA JE USLOVLJAVAO PORODICE ČAK I ZA KUPANJE POKOJNIKA: To su naplaćivali 5 puta skuplje - čak 150€!
Foto: Nikola Anđić

BEZ STIDA

DERIKOŽE! DOM IZ PAKLA JE USLOVLJAVAO PORODICE ČAK I ZA KUPANJE POKOJNIKA: To su naplaćivali 5 puta skuplje - čak 150€!

Društvo
10:15h

Cena ove usluge preko Javnog komunalnog preduzeća "Pogrebne usluge" je čak pet puta manja

Dom za stare "Holidej haus" na Petlovom brdu ne samo da je, prema tvrdnjama sagovornika Kurira, zanemarivao korisnike već je i članove njihovih porodica pelješio tako što ih je ugovorima obavezao da im u slučaju smrti korisnika plate čak 150 evra, i to samo za troškove "pripreme pokojnika"!

Ugovor dom za stare
foto: Privatna Arhiva

Naime, Kurir je došao u posed ugovora koji su potpisivali ljudi koji su svoje najmilije smeštali u ovaj dom. Pored stanarine od 350 evra i obaveznog depozita od 100 evra, ovo je još jedna od začkoljica i način da porodica Milovanović, koja, osim doma za stare, drži i pogrebno preduzeće "Testamentum" i privatni medicinski prevoz "Farma medika", zaradi dodatni novac.

U jednom od tih ugovora do kojeg je Kurir došao piše i da se davalac usluge obavezuje da će korisniku pružiti, između ostalog, i uslugu "pozivanja isključivo nadležne pogrebne službe sa kojom "Holidej haus" ima sklopljen ugovor, kao i najuže rodbine u slučaju smrtnosti korisnika". Tu se potom navodi da je takav ugovor sklopljen zbog hitnosti preuzimanja preminulog iz objekta u kom obitava veliki broj korisnika.

- Ukoliko se ugovarač odluči za drugu pogrebnu uslugu, ima da isplati troškove pripreme pokojnika u iznosu od 150 evra ustanovi socijalne zaštite "Holidej haus" - piše u ugovoru.

Inače, cena ove usluge preko beogradskog JKP "Pogrebne usluge" čak je pet puta manja! Prema njihovom poslednjem cenovniku, spremanje umrlog u stanu ili kapeli košta 3.821 dinar.

Jkp beogradska groblja
foto: Printscreen/beogradskagroblja.rs

Podsetimo, nakon pisanja Kurira o zanemarivanju korisnika ovog doma, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je izdalo rešenje o zabrani rada "Holidej hausa" na Petlovom brdu na šest meseci i iseljavanju svih korisnika. Slučaj je dospeo i do Drugog osnovnog javnog tužilaštva, koje je dalo nalog policiji da sasluša direktorku doma Aleksandru Milovanović i socijalnu radnicu te ustanove Jelicu P. zbog sumnje da se u toj ustanovi nezakonito postupalo sa štićenicima.

Direktorka Aleksandra Milovanović se, kako saznajemo, u međuvremenu vratila u Srbiju iz inostranstva, ali na pitanje Kurira da li se javila nadležnom tužiocu u cilju davanja izjave, nije nam dala odgovor.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track