PRIORITET: Moramo da prikočimo motore epidemije! Nema smirivanja korone bez većeg odziva mladih na vakcinaciju
Foto: Shutterstock

Vakcinacija

PRIORITET: Moramo da prikočimo motore epidemije! Nema smirivanja korone bez većeg odziva mladih na vakcinaciju

Društvo -

Oni su naklonjeniji virtuelnom traganju za činjenicama često iz pogrešnih izvora, ističe epidemiolog dr Jasmina Jandrić Kočić

Dva su ključna principa vakcinacije kojom ćemo zaustaviti koronavirus - da vakcinu prime najosetljivije kategorije stanovništva, ali i glavni „motori“ epidemije - oni koji ni nemaju simptome, a šire virus, što su mahom mladi - ističe za Kurir epidemiolog dr Jasmina Jandrić Kočić iz Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici.

Sve zemlje sveta se više od godinu dana bore s kovidom 19 i pokušavaju da stave epidemiju pod kontrolu. I pored svih nedoumica, pravnih, socijalnih i medicinskih problema, ističe dr Jandrić Kočić, samo suzbijanje epidemije neke bolesti za koju postoji efikasna vakcina počiva na nekoliko vrlo logičnih, jednostavnih principa, koji u svetu u kom živimo nisu jednostavni za sprovođenje.

Širi se kao požar

- Princip broj jedan - vakcinacijom zaštiti najosetljivije, one koji će imati tešku kliničku sliku, preduprediti komplikacije i smrtne ishode. U ovaj prioritetni deo stanovništva spadaju osobe sa već poljuljanim zdravljem i oni čiji je imunosistem poremećen ili promenjen. To su mahom stariji, oboleli od malignih, kardiovaskularnih, autoimunih i plućnih bolesti, osobe sa šećernom bolešću, trudnice i drugi - navodi dr Jandrić Kočić i dodaje da najrizičniju grupu čine osobe smeštene u domove za stare, gde se oboljenje širi poput požara, ugrožavajući zdravlje i živote.

Osim teške kliničke slike nakon zaražavanja, objašnjava doktorka, postoji i druga nepovoljna okolnost - osobe sa hroničnim bolestima i stariji često imaju slabiji i/ili nefunkcionalan imuni odgovor na vakcinaciju, te i su, i posle imunizacije u izvesnom stepenu podložne obolevanju.

- Virus može da probije njihovu odbranu, te oni obolevaju, na sreću uglavnom sa znatno lakšom kliničkom slikom. Stoga, da bi se dodatno zaštitile takve osobe, potrebno je stvoriti im sigurno okruženje vakcinisanih članova porodice i najbližih ukućana. Ovo, takođe, važi za porodicu i najbližu okolinu trudnica, čije je zdravlje, kao i zdravlje ploda, ozbiljno ugroženo u slučaju zaraze - napominje dr Jandrić Kočić.

Princip broj dva - učiniti da oni koji imaju najveću verovatnoću da se zaraze i da zaraze druge budu nedostupni za virus.

- Na taj način se koče glavni „motori“ epidemije - osobe bez simptoma koje imaju veliki broj kontakata i mogu da prošire zarazu na veliki broj ljudi. U ovu prioritetnu grupu za vakcinaciju spadaju svi koji se bave javnim poslovima - zdravstveni radnici, policija, prosvetni radnici, novinari, radnici komunalnih i ostalih službi... Druga, veoma značajna kategorija su mladi - mlade, zdrave osobe ostvaruju više socijalnih kontakata (na poslu, školi, izlascima i druženjima), te je verovatnoća da se zaraze veća - ističe dr Jandrić Kočić.

Mladi, nastavlja epidemiološkinja, zahvaljujući dobrom imunosistemu, često nemaju simptome ili su ti simptomi zanemarljivi, kao što su kratkotrajna malaksalost, glavobolja, laki bolovi u mišićima i slično.

- Naoko zdrave, ove osobe mogu biti zarazne za svoju okolinu. Neretko se dešava da najmlađi član porodice zarazi ostale članove. Mladi su naklonjeniji društvenim mrežama i virtuelnom traganju za činjenicama, često od pogrešnih izvora i na pogrešnom mestu. Kao što nema gašenja pandemije bez rešavanja krize u svim, pa i najsiromašnijim zemljama sveta, tako nema smirivanja epidemije većeg odziva mlade populacije. Mladi su budućnost, u bukvalnom i u prenesenom značenju - ističe dr Jandrić Kočić i zaključuje:

Podele

- Najtragičnija posledica ove pandemije je nepoverenje u vakcinaciju, meru koja je spasla milione života i zbog koje je većina nas tu gde jeste. Pandemija je podelila svet na vakcinisane i nevakcinisane, maskere i antimaskere, umesto da nas ujedini kao čovečanstvo.

korona, vakcina
foto: Zorana Jevtić

Zbog sebičnosti

Žrtva će biti sloboda misli

Ako kao čovečanstvo izgubimo bitku sa kovidom zbog pojedinačnih interesa velikih, dnevnih razmirica i sebičnosti, slepe vere u idole, ako prevladaju dogmatizam, isključivost, teorije zavere i strah, žrtva neće biti samo vakcinacija najefikasnija i na kraju, zašto ne reći najjeftinija mera. Žrtva će biti ljudska, naučna, slobodna misao, altruizam i saosećanje, sve ono što je milenijumima vuklo čovečanstvo napred - naglašava dr Jandrić Kočić.

Moralna obaveza

Najpre ne naškodi pacijentu

Dr Jasmina Jandrić Kočić ističe da je vakcinacija zdravstvenih radnika i moralna obaveza.

- Iako je dobrovoljna, polazeći od principa primum non nocere - pre no što počneš lečenje, najpre ne naškodi pacijentu, smatra se da je vakcinacija ne samo zdravorazumska već i moralna obaveza zdravstvenih radnika - ističe ona.

J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track