dom za stare na petrovaradinu

HITNO REAGOVALI: Posle pisanja Kurira inspekcija češlja dom na Petrovaradinu! Ćerka preminule: Konačno da neko reaguje!

Društvo -

Nakon što je Kurir objavio ispovest Novosađanke Biljane P., koja tvrdi da su joj majku V. P. (80) predozirali sedativima u jednom privatnom domu za stare na Petrovaradinu te je i preminula nakon samo dva dana boravka u toj ustanovi, odmah je reagovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je juče poslalo inspekciju za socijalnu zaštitu u pomenuti starački dom.

- Kod nas je sada došao vanredan inspekcijski nadzor, pa kad oni završe, ja ću vam odgovoriti na pitanja - poručila je u mejlu našem listu direktorka doma na Petrovaradinu J. V. i dodala:

- Nije prvi put da se ovakve optužbe na naš račun čuju od članova porodica korisnika koji su preminuli brzo posle prijema u domski smeštaj. Razlog je odredba u ugovoru po kojoj se unapred uplaćene pare za smeštaj posle prekida smeštaja iz bilo kog razloga ne vraćaju.

Da je u dom na Petrovaradinu došla inspekcija, potvrdio je za Kurir i Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih. Prema njegovim rečima, inspekcija je domu preporučila da se koriguje član ugovora u kom se navode pogrebne agencije, a zarad boljih odnosa korisnika i pogrebnih usluga.

Iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore u vezi s nalazima njihove inspekcije u ovom domu, dok su iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku najavili odgovore na naša pitanja za danas.

Inače, Biljana P., ćerka preminule V. P., rekla je u ispovesti koju smo juče objavili da je za nepune tri noći boravka njene majke u domu platila punu cenu domskih usluga u iznosu od 500 evra za mesec dana.

- Još sam i telo preminule majke morala da "otplatim" u pogrebnom preduzeću s kojim je dom u dilu. To je bilo dodatnih 100 evra - dodala je Biljana. Prethodno je za naš list navela da je majku odvela u dom za stare na Petrovaradinu 2. decembra 2019, a da je ona tamo preminula u noći između 4. i 5. decembra.

- Ona jeste imala srčane tegobe i bila je dementna, ali nije bila na samrti kad sam je u domu ostavila. Zbog stanja u kom je bila kad sam je u ta dva dana posećivala, verujem da su je tamo kljukali i predozirali lekovima za smirenje, od čega je i umrla. To mi je jedino logično objašnjenje, jer obdukcioni nalaz do dan-danas nisam dobila - rekla je Biljana.

Biljana P.

Konačno da neko reaguje

Biljana P., ćerka preminule V. P., zadovoljna je brzom reakcijom resornog ministarstva.

- Dobro je što je makar sada inspekcija otišla u taj dom. Posle objavljivanja teksta konačno se nešto desilo. Hvala na hrabrosti i snazi da se piše o tome, da se konačno slučaj pomeri s mrtve tačke i da pravda bude zadovoljena - rekla je Biljana za Kurir. Podsetimo, ona je u decembru 2019, kad joj je majka preminula, slala dopise ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu, ali, kako tvrdi, tada nije dobila odgovore.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track