KURIR TELEVIZIJA

KO NEĆE DA SE VAKCINIŠE, PLAĆA KAZNU: Advokatica objasnila Zakon o obaveznoj vakcinaciji i šta će biti ako se sprovede kod nas

Društvo -

Katarina Golubović advokat YUCOM govorila je danas u "Redakciji" o obaveznoj vakcinaciji za sve zdravstvene radnike.

- Mi i dalje imamo zakonski osnov za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, koji je 2020. izmenjen, kako bi omogućio obaveznu vakcinaciju. I dalje postoje neki pravni koraci koji spečavaju da vakcinacija bude obavezna - navodi advokatica i dodaje da se javlja sve više mladih koji smatraju da je obaveznom vakcinacijom njihovo ljudsko pravo ugroženo.

Katarina Golubović
foto: Kurir televizija

- Zaista niko neće protiv nečije volje nekome dati vakcinu. U zakonu piše da obavezna vakcinacija ne može biti sporvedena ukoliko postoje medicinske kontraindikacije, dakle nije apsolutna za sve i druga stvar je pitanje sankcije. U zakonu stoji jedna novčana kazna za fizička lica, ukoliko se ne podvrgnu toj obaveznoj vakcinaciji.

Katarina navodi da je oglušavanje o obaveznu vakcinaciju jedan vid prekršaja, a što se tiče kategorije stanovništva, koje može da ugrozi život drugih, poput zdravstvenih radnika, već možemo da govorimo o jednoj vrsti uslovljavanja za rad.

Katarina Golubović
foto: Kurir televizija

- Samo je u pitanju jedna nova bolest, gde još uvek treba da vidimo da li ona sprečava bolest ili ne. Ona ni zakonski nije kategorizovana kao vakcina koja potpuno suzbija virus - kaže Katarina.

- Jedini način na koji mi možemo da se borimo sada protiv kovida jesu benefiti za vakcinisane. Metoda zastrašivanja svakako neće doneti pozitivne rezultate, čak i kada bi vakcinacija bila obavezna. Da bi se kažnjavanje sprovodilo morao bi jedan ceo sistem novi da se oformi - kaže Katarina i dodaje.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:29

OVO MESTO ZOVU SRPSKI VUHAN! Broj obolelih samo raste, a građani i dalje neće da se vakcinišu! Razlog potpuno BIZARAN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track