Najnovije vesti

INDIJCI ZARAŽENI KORONOM HITNO IZOLOVANI U HOTELU U NIŠU: Policija motri da ne izađu iz zgrade GRAĐANI U STRAHU OD DELTA SOJA
Foto: T. Ilić

kovid

INDIJCI ZARAŽENI KORONOM HITNO IZOLOVANI U HOTELU U NIŠU: Policija motri da ne izađu iz zgrade GRAĐANI U STRAHU OD DELTA SOJA

Društvo
11:36h

Dvojica državljana Indije koji borave u Nišu, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, trenutno se nalaze izolovani u sobama jednog niškog hotela i onemogućeno im je napuštanje zgrade.

Ukoliko prekrše zabranu preti im krivična prijava zbog nesprečavanja širenja zaraze kovidom-19.

O čitavom slučaju su obavešteni i pripadnici niške policijske uprave koji po nekoliko puta dnevno obilaze hotel koji je sad delimično u funkciji karantina. Policija takođe kontroliše i postupanje po naloženim merama.

Inače, prisustvo indijskih državljana u gradu je primetno, a stanovnici negoduju zbog toga strahujući od zaražavanja delta sojem virusa koji hara Indijom.

U Nišu trenutno, podsetimo, boravi oko 350 Indijaca.

Uprava hotela u kom su smešteni zaraženi indijski državljani nije želela da daje izjave sa obrazloženjem da su zauzeti. Na pozive medija nije odgovorio ni direktor Institut za javno zdravlje u Nišu sa obrazloženjem da je na sastanku.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" izdao je inače saopštenje 9. jula kojim je Indija stavljena nа listu zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti kovid-19 zа tеritоriјu Rеpubliке Srbiје.

Takođe, Vlada Srbije donela je i dopunu Uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom.

- U izuzetnim slučajevima, kad postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti kovid-19, bez obzira na činjenicu posedovanja negativnog testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (novi sojevi virusa i sl.), može se naložiti i odrediti mera kućne izolacije u trajanju najviše do 7 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u laboratoriji zdravstvene ustanove Republike Srbije, a o kojoj Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" bez odlaganja obaveštava Ministarstvo zdravlja - Sektor za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutrašnjih poslova - Upravu granične policije - navodi se u dopuni.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track