NASAMARILA DESETINE ZEMLJAKA IZ SRBIJE: Srpkinji iz Hurgade za nepostojeće letovanje u Egiptu plaćali od 500 do nekoliko hiljada €
Foto: 1atravel

budite oprezni kada uplaćujete aranžman

NASAMARILA DESETINE ZEMLJAKA IZ SRBIJE: Srpkinji iz Hurgade za nepostojeće letovanje u Egiptu plaćali od 500 do nekoliko hiljada €

Društvo -

Na desetine građana Srbije, koji su želeli da letuju u Egiptu, prevareno je, na najstrašniji način, tako što su našoj državljanki T.S.A. koja živi u Hurgadi, uplaćivali od 500 do nekoliko hiljada evra za letovanje koje nikada nije realizovano.

Oni su do T. S. A., koja nije ni radila u turističkoj agenciji, dolazili ili preko društvenih mreža ili preko preporuka, a da su prevareni često su saznavali tek kada bi, sa koferima, došli na aerodrom u Beogradu i shvatili da na njihovo ime nema kupljenih avionskih karata.

Jedna od prevarenih je i Radmila Milivojević iz Sremske Mitrovice koja je trebalo da putuje još u maju 2020, ali se to nije desilo.

Radmila Milivojević
foto: Privatna Arhiva

- T. S. A. nam je preporučila zajednička prijateljica iz Sremske Mitrovice. Upoznale su se na letovanju u Hurgadi. Prijateljici se predstavila kao turistički radnik i ponudila joj da sledeće godine ponovo dođe sa suprugom, ali da im ona organizuje prevoz i smeštaj. Rekla joj je da slobodno pozove svoje prijatelje. Ona je nama pričala o tome, mi drugima i tako se ta mreža širilia... - priča za Kurir Radmila.

1atravel, odmor, leto, Turska, Egipat
foto: 1atravel

T. S. A. se oglašavala i na Fejsbuk stranici "Egipat info". Cena aranžmana je bila 500 evra po osobi, a Radmila je za supruga i nju u celosti isplatila 1.000 evra.

- Putovanje je stalno odlagala, navodno zbog korone. Pravdala se da su obustavljeni čarter letovi, da hoteli rade sa prepolovljenim kapacitetima... Na kraju sezone nam je rekla da će putovanje biti realizovano u maju 2021. Kada se približio i taj dan, tražili smo joj neke potvrde o putu, ali je ona uporno govorila da je sve u redu i da će nas čekati na aerodromu u Hurgadi. Bilo mi je to neobično i pozvala sam predstavništvo "Er Kaira" u Beogradu gde sam saznala da karte nisu plaćene, a onda potom da je ista situacija sa hotelom u Egiptu. Pisala sam odmah T. S. A, ali je ona prekinula svaki kontakt sa nama - priča Radmila, koja je potom saznala da samo iz Sremske Mitrovice ima oko 30 prevarenih građana, a na Fejsbuk grupi koju su otvorili "Egipat-prevareni turisti" javljali su se i žrtve iz Šida, Rume, Novog Sada, Beograda, Čajetine... Oko tridesetak prevarenih građana podnelo je pre oko dva meseca grupnu krivičnu prijavu protiv T. S. A u PU Sremska Mitrovica.

- Problem je, međutim, što ona ne živi u Srbiji, a drugo to što smo novac uplaćivali na razne račune. Ona je svima davala drugo ime i prezime i druge račune. Iznos od 1.000 evra uplatila sam na čak tri različite osobe. Novcu se gubi trag i pitanje je šta sada možemo da uradimo - kaže Radmila.

T. S. A. se juče nije javljala na pozive Kurira.

Milan Lainović

Svake godine imamo prevarene turiste

Puls Srbije, Milan Lainović
foto: Printscreen/Kurir

Milan Lainović, potpredsednik Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) kaže za Kurir da svake sezone određen broj turista bude prevaren od strane lažnih turističkih agencija:

- U Srbiji je sve više onih koji se oglašavaju preko Instagrama i Fejsbuka i nude navodno povoljne turističke aranžmane. Predstavljaju se kao turističke agencije iako nemaju nikakvu licencu ni papire. Svake godine imamo veliki broj prevarenih turista, a oni ne mogu ništa drugo da urade do da prijave turističkoj inspekciji i pokrene privatnu tužbu.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track