MISLITE DA SU ELEKTRONSKE CIGARETE MANJE ZLO OD OBIČNIH? Pulmolog za Kurir otkrio: MLADE MOŽE DA UDARI I ŠLOG, tu nije kraj

Opasno

MISLITE DA SU ELEKTRONSKE CIGARETE MANJE ZLO OD OBIČNIH? Pulmolog za Kurir otkrio: MLADE MOŽE DA UDARI I ŠLOG, tu nije kraj

Društvo -

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno saopštila da su elektronske cigarete opasne i da bi njihovu upotrebu trebalo regulisati, stručnjaci objašnjavaju da njihova duža upotreba povećava rizik od pojave astme ili HOBP (hroničnih opstruktivnih bolesti pluća), a kod mladih može da dovede do šloga, infarkta i povišenog krvnog pritiska.

SZO upozorava da su e-cigarete i ostali slični proizvodi opasni za zdravlje i da bi njihovu upotrebu trebalo regulisati da bi se u samom začetku duvanskoj industriji onemogućilo "vrbovanje" potencijalnih kupaca.

- Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina, pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati - rekao je šef UN agencije Tedros Adanom Gebrejesus, koji je prošlog utorka objavio novi izveštaj o borbi protiv pušenja realizovan u saradnji sa Blumberg filantropiz". U izveštaju se navodi da proizvođači često za cilj imaju decu i adolescente, privlače ih raznim ukusima, kojih ima čak 16.000.

- Vlade bi trebalo da usvoje odgovarajuće mere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prete od elektronskih cigareta i da bi sprečile njihovu upotrebu među decom, adolescentima i ostalim zdravstveno osetljivim grupama - navodi SZO.

Međutim, direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD Lindzi Straud kaže da izveštaj SZO blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoletne osobe. - Izveštaj je obmanjujući i na ovaj način su demonizovane elektronske cigarete jer se zahteva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije. Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana. Ovaj pristup treba primeniti i na duvan - istakla je ona.

Dejan Žujović
foto: Promo

Pulmolog dr Dejan Žujović objasnio je za Kurir šta je zapravo to što brine stručnjake u vezi sa upotrebom e-cigareta. - To su materijal od kojeg su izrađeni njihovi grejači, sastav tečnosti koji se sipa u njih, mogućnost dodavanja različitih supstanci u tečnosti, posebno na crnom tržištu, kao i izostanak potpunih podataka o bezbednosti - kaže dr Žujović i dodaje:

- Konzumacija ovih proizvoda dokazano dovodi do povišenog rizika od javljanja astme ili HOBP. Kod mladih povišava rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja kao što su šlog, infarkt i povišen krvni pritisak. Prema njegovim rečima, ovi proizvodi su nesumnjivo manje štetni od aktivnog uživanja cigareta, koje sadrže bar 7.000 štetnih supstanci, od kojih su mnoge kancerogene, ali nisu bezopasni i svakako se ne preporučuju za mlađe, čija se pluća tek razvijaju.

- Moderni trendovi sa aparatima zanimljivog izgleda zbog arome svakojakih tipova, ali i zbog predrasuda o neškodljivosti vrlo su popularne baš kod mladih - ističe dr Žujović. On upozorava i da su e-cigarete poslednjih godina veliki problem u skoro svim državama.

- U SAD je 2015. godine zabeležen porast njihove upotrebe kod mladih za 900 odsto iako od njih 40 odsto nije probalo cigaretu. E-cigarete nisu najbolji način prekidanja pušenja jer često sadrže nikotin odgovoran za povećan kardiovaskularni rizik. Od kraja januara 2020. u SAD je dokumentovano 60 smrtnih ishoda direktno povezanih s njihovom upotrebom - naglasio je dr Žujović.

Brojke

32 zemlje zabranile su upotrebu e-cigareta

79 zemalja usvojilo je bar jednu meru koja se odnosi na ograničenje upotrebe e-cigareta

84 zemlje nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja e-cigareta

Istraživački rad

Nastale da bi se povećala zavisnost od duvana

Pulmolog dr Dejan Žujović podseća da je malo poznato da je prva elektronska cigareta nastala istraživačkim radom jedne duvanske kompanije još šezdesetih godina 20. veka:

- Naime, želeli su da dodatno smanje veličinu čestica koje bi pušači unosili u pluća, a kako bi time povećali zavisnost od duvanskih proizvoda.

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track