00:00

MINISTAR PROSVETE POSLE ZASEDANJA KRIZNOG ŠTABA

brojne teme na dnevnom redu

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Branko Ružić: Deca će normalno poći u školu, ali biće 3 modela nastave zavisno od situacije

Društvo -

Sednica Kriznog štaba počela je u 16 sati, a na dnevnom redu su brojne teme, od početka školske godine, vakcinacije, do pojačane kontrole već postojećih mera koje su sve vreme na snazi – maske u zatvorenom, distanca, dezinfekcija.

Razlog za reakciju trebalo bi da predstavlja i nagli skok broja novozaraženih. Prema poslednjim zvaničnim podacima, u proteklih 24 sata je u Srbiji je na korona virus testirano 15.656 osoba, od kojih je pozitivno 2.216 dok je, nažalost, osmoro osoba preminulo.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je u ponedeljak da će se na sednici Kriznog štaba odlučivati o novim merama, ali nije precizirao o čemu će se tačno razgovarati.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, rekla je da će glavna tema sednice biti početak školske godine, i istakla je da su na razgovore pozvani predstavnici sindikata, prosvetnih radnika, kao i predsednici Foruma beogradskih gimnazija i Udruženja pedijatara.

Krizni štab
foto: Kurir TV

Član Kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će na sednici biti raspravljeno pre svega o tome da se mere oštrije kontrolišu, a ne da se uvode nove.

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da će škola početi po starom.

- Mi ovim planom želimo da pošaljemo nekoliko važnih poruka. Pre svega da je obrazovanje dece jedan od najvećih prioriteta u našem radu, i da mu pristupamo u sinergiji sa svim drugim državnim telima. Razgovarali smo pre svega sa zdravstvenom strukom, pošto je borba protiv korone pre svega zdravstvena bitka, a ono što je prioritet je zdravlje svih nas - rekao je ministar Ružić.

Ružić dodaje da je institut Batut izradio taj plan, i da će tim pratiti i koordinisati stanje u školama, i da će na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava.

- Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bilo 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe - rekao je ministar.

On kaže da su preporuke za predškolske ustanove date još u julu, i da ih se svi pridržavaju.

- Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu - ističe Ružić.

Ministar kaže da je vakcinacija civilizacijska tekovina, i apeluje na sve prosvetne radnike i građane da se vakcinišu, kako bismo sačuvali živote i pokazali odgovornost prema bližnjima.

Doktor Predrag Kon je rekao da nam epidemiološka situacija nije baš naklonjena, i da će morati striktno da se poštuje sve što je propisano ovim planom.

Predrag Kon
foto: Kurir TV

- Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće praktično sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi, i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani. Ako nisu vakcinisani moraće da nose maske. Tu je definisano kad mogu da se skinu maske, kada mogu da se nose. Vidi se da su maske zamenile vakcinaciju na neki način, iako imamo vakcine koje su prošle sve ono što je neophodno po standarnima i bezbedne su - rekao je Kon.

Epidemiolog je naveo da roditeljim i deci želi srećan početak u školu, i još jednom podsetio da je glavno oružje borbe sa epidemijom vakcina.

- Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je šansa da se zaraza donese u školu. Mi moramo da naglasimo da konkretna nauka, a ne pojedinci, stoje iza apela za vakcinacijom. Ja iz dubine duše i srži moga bića želim dobro i deci i Srbiji, i tako funkcionišem i radim - istakao je Kon.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track