PODRŠKA: Goran Vesić đacima recitovao pesmicu i doneo tablete
Foto: Nikola Anđić

Početak školske godine

PODRŠKA: Goran Vesić đacima recitovao pesmicu i doneo tablete

Društvo -

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić juče je obišao OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu, gde je đacima poželeo srećan početak nove školske godine i doneo tablete koje će do 15. septembra preuzeti učenici trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda. Do tog datuma biće podeljeni u svim osnovnim javnim školama u beogradskim opštinama.

Vesić je na slikovit način učenicima objasnio kako ćemo pobediti koronavirus i izrecitovao pesmu Dušana Radovića "Strašan lav". - "Dok ga Brana jednog dana nije gumom izbrisao. Strašno, strašno." Tako ćemo mi da pobedimo koronu. Nosimo maske, peremo ruke, merimo temperaturu i nema više korone - poručio je Vesić i dodao da će svi tableti biti u školama, a da će ih deca preuzeti nakon što roditelji potpišu reverse. On je posle obilaska rekao da se vidi koliko se deca raduju polasku u školu i da je srećan što će imati normalnu nastavu.

Goran Vesić, OŠ Drinka Pavlović, Radoslav Marijanović
foto: Beoinfo

- Koliko god se trudili učitelji i nastavnici, onlajn nastava ne može da bude istog kvaliteta, takav vid nikada u potpunosti ne može da nadomesti redovne odlaske na nastavu. Grad Beograd je pronašao sredstva i način da dodatno pripremi decu za 21. vek, budući da je danas počela distribucija 67.592 tableta namenjena učenicima trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda - istakao je i dodao da je podela tableta počela istog dana u Barajevu, na Savskom vencu, a da će danas biti podela na opštini Stari grad ("Drinka" je jedina škola sa te opštine u kojoj su juče podeljeni tableti), sutra u Rakovici i tako do 15. septembra, kada bi trebalo da svi budu podeljeni.

1 / 4 Foto: Nikola Anđić

- Ove godine u ovim razredima postoje osnovni udžbenici, a izmenom zakona, koja će uslediti u septembru, digitalni i osnovni udžbenici biće izjednačeni. Tada će beogradske škole biti u poziciji da sledeće godine sprovode samo digitalnu nastavu. Izbor zavisi od škole, ali sam siguran da će i ove godine digitalni udžbenici već uveliko biti u primeni jer će svi dobiti kodove za pristup digitalnim udžbenicima, a sve će naravno biti besplatno. Mislim da smo izabrali pravi način da ulažemo u budućnost naše dece.

Kako on navodi, najbolja moguća investicija je ulaganje u obrazovanje: - Deca koja sada kreću u drugi razred dobiće tablete sledeće godine, dok će učenici šestog svoj preneti u sedmi razred, pa ćemo na taj način za dve godine imati kompletno pokrivene osnovne škole i sva deca će imati tablete. To je najvažniji iskorak kada je u pitanju digitalizacija u obrazovanju.

Nataša Vasić, v. d. direktora OŠ "Drinka Pavlović", rekla je da je srećna što su se deca vratila u školu i što se posle dužeg vremena čuje dečja graja: - Iako nose maskice, ne kriju oduševljenje. Imamo podršku Opštine Stari grad i Grada Beograda i zajedno smo na ostvarivanju velikog zadatka jer nema značajnijeg zadatka nego da vaspitavamo, volimo i učimo našu decu.

Prvi i drugi razred

Novac za udžbenike

Vesić je pozvao roditelje učenika prvog i drugog razreda da iskoriste pravo na refundaciju dela sredstava za kupovinu osnovnih udžbenika.

- U pitanju je oko 34.000 roditelja, od kojih se 12.500 već prijavilo preko Fondacije za mlade talente. Dovoljna je samo potvrda da je dete upisano u prvi ili drugi razred, očitana lična karta roditelja i kopija platne kartice s brojem žiro računa. U roku od nekoliko dana Grad uplaćuje iznos u vrednosti četiri udžbenika, srpski jezik, matematika, svet oko nas i izabrani strani jezik. To je u praksi oko 6.000 dinara, u zavisnosti od izdavača. Roditelji mogu da se prijave za refundaciju dela sredstava do 30. septembra.

Goran Vesić, tableti, Radoslav Marijanović
foto: Nikola Anđić

Radoslav Marjanović

Stari grad obezbedio besplatne škole sporta

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da opština zajedno sa Gradom radi na ovim projektima i ulaže u obrazovanje i škole:

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo počeli s podelom tableta od Starog grada i što će u narednih nekoliko dana svaki učenik dobiti tablet. Opština je dodatno obezbedila brojne besplatne škole sporta, radionice i stvari koje su važne posle korone i duge pauze. Pozivam roditelje da se od danas pa do 17. septembra prijave za sve besplatne aktivnosti koje su namenjeni deci od prvog do četvrtog razreda u svim školama. Pozivam ih da posete sajt opštine i da prijavu popune odmah jer na ovaj način želimo da ulažemo u obrazovanje.

"Strašan lav" Dušan Radović

Bio jednom jedan lav... Kakav lav? Strašan lav, narogušen i ljut sav! Strašno, strašno! Ne pitajte šta je jeo. Taj je jeo šta je hteo - tramvaj ceo i oblaka jedan deo! Strašno, strašno! Išao je na tri noge, gledao je na tri oka, slušao je na tri uva... Strašno, strašno! Zubi oštri, pogled zao, on za milost nije znao! Strašno, strašno! Dok ga Brana jednog dana nije gumom izbrisao. Strašno, strašno!

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić/ Foto/ Nikola Anđić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track