ČETVRTA DOZA Dr Tanja Jovanović iz kriznog štaba: Kako se virus bude menjao, menjaće se i vakcine, pa ćemo se sezonski vakcinisati
Foto: Printscreen/TV Prva

PONOVO ĆEMO ZAVRTATI RUKAV

ČETVRTA DOZA Dr Tanja Jovanović iz kriznog štaba: Kako se virus bude menjao, menjaće se i vakcine, pa ćemo se sezonski vakcinisati

Društvo -

Virusologinja prof. dr Tanja Jovanović, koja je i članica kriznog štaba, ne može da kaže da li će i kada biti četvrte doze jer to zavisi i od samog ponašanja koronavirusa.

- Za sada ćemo s trećom dozom biti pokriveni i protiv novih varijanti koronavirusa, ali kako će se dalje virus menjati ne možemo da predvidimo. Shodno promenama samog virusa videćemo da li će se menjati i sastav vakcina. Pretpostavljam da će se virus još menjati, a kako će se te varijante ponašati prema vakcinalnom imunitetu i da li će biti kao vakcina protiv gripa koja uvek sadrži novu varijatu virusa, onu koji cirkuliše u prirodi, tek ćemo da vidimo. Za sada treba još da popularišemo masovnu vakcinaciju i oni koji nisu primili nijednu dozu su nam prvi prioritet, a drugi prioritet je treća doza, da pojačamo imunitet već vakcinisanih. Tek posle toga treba da se razgovara o eventualnoj sezonskoj vakcini koja se može očekivati ukoliko virus i dalje nastavi da cirkuliše u populaciji - navodi prof. Jovanović.

Podsetimo, direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžic Vukičević izjavila je da ćemo možda morati da primimo i četvrtu dozu vakcine u februaru.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Bonus video:

01:39

ČAK 53.000 LJUDI ČEKA NA OPERACIJU: Najduže liste za ugradnju kolena i kuka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja