ODRŽANA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Brnabić najavila strožu kontrolu postojećih mera SRBIJA UVODI KOVID SERTIFIKATE (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/PINK

korona

ODRŽANA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Brnabić najavila strožu kontrolu postojećih mera SRBIJA UVODI KOVID SERTIFIKATE (FOTO/VIDEO)

Društvo -

Tehnički problemi prilikom obraćanja predsednice Vlade Srbije

Krizni štab za borbu protiv korona virusa razmatrao je na današnjoj sednici aktuelnu epidemiološku situaciju.

Nakon sednice javnosti se obraća premijerka i predsednica Kriznog štaba Ana Brnabić koja je naglasila da nema novih epidemioloških mera već strože kontrole postojećih i najavila uvođenje kovid propusnica.

Brnabić je na početku obraćanja - uprkos tehničkim problemima sa mikrofonom - rekla da je najveći problem trenutno nedovoljni procenat vakcinisanih građana i naglasila da je dobra vest da nam je hospitalizacija značajnije niža nego što je bila u prethodnom periodu.

- Dosta smo razgovarali o novim merama. Za mene nema dvojbe i sumnje da je država svoj posao uradila. Država je svoj posao uradila na najbolji način. Krizni štab takođe. I to mnogo bolje od mnogih država u Evropi i svetu - navela je Brnabić i naglasila da su otvorene tri najmodernije kovid bolnice.

Imaćemo uskoro i dve fabrike vakcina, a prema njenim rečima stiže i peta vakcina protiv korone.

krizni štab, predrag kon tiodorovic
foto: Kurir TV

- Nismo društvo maloumnih pa da moramo da uspavljujemo čoveka po čoveka da ih vakcinišemo. Propustili smo jednu šansu da živimo normalno. Hajde da ne propustimo i drugu. To su mere. Vakcinišite se, ljudi! Toliko smo života izgubili. Ne postoji ništa više što država može da uradi. Prva vakcina, treća vakcina, vakcinisanje mladih i to mladih od 12 do 30 godina starosti, to su mere. Roditelji, vakcinišite svoju decu - rekla je Brnabić.

06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

Premijerka je podsetila na mere koje su na snazi, ali koje se mahom ne poštuju.

- Za okupljanje više od 500 ljudi morate da pitate krizni štab koji daje dozvolu. Opustili smo se svi. Sada će inspekcije malo više da rade na terenu. Od jutros je počela kontrola nošenja maski u javnom prevozu i tržnim centrima. Posle toga počinju restriktivne mere - navela je Brnabić.

Stižu kovid sertifikati

Predsednica Vlade Srbije je rekla da će za nekoliko dana biti doneta odluka o uvođenju kovid sertifikata.

- Doneli smo odluku da se sve službe u narednih sedam dana pripremaju za uvođenje kovid sertifikata. Svakako nećemo da ih uvodimo za maloprodajne objekte, ne možete da tražite nekome dokaz da je vakcinisan da bi kupio hranu, to bi bilo protivustavno - rekla je Brnabić i dodala da će se sertifikati prvo koristiti za odlazak u ugostiteljske objekte i noćne klubove odnosno za sva mesta gde nije neophodno da se boravi.

Premijerka je naglasila da su deca najbezbednija u školama i da to pokazuju sve svetske preporuke.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/PINK

- Cilj je da deca što je duže moguće idu u školu - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije osvrnula se i na mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije protiv korone za zdravstvene radnike.

- Mogu samo da ih molim da se vakcinišu. Hoćete da otpustimo 50 odsto zdravstvenih radnika koji se nisu vakcinisali protiv hepatitisa B? Hoćete da otpustimo 30 odsto medicinskih radnika koji se nisu vakcinisali protiv korone? I šta ćemo onda da radimo? Ko će da leči ljude - upitala je Brnabić.

Sednica Kriznog štaba je inače održana usled nepovoljne epidemiološke situacije. Od početka meseca broj obolelih od kovida svakodnevno vrtoglavo raste, a danas je ponovo bilo skoro 6.000 novozaraženih.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track