OLAKŠAN PROCES! Sad svaki seljak iz traktora u njivi ima pristup katastru
Foto: Cacak.rs

Borko Drašković, direktor RGZ

OLAKŠAN PROCES! Sad svaki seljak iz traktora u njivi ima pristup katastru

Društvo -

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković danas je posetio grad Čačak i održao sastanak sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, direktorom Službe za katastar nepokretnosti Čačak Miodragom Radivojevićem i predstavnicima lokalne samouprave na temu projekta “Unapređenje poslovne klime u Srbiji”.

Zahvaljujući tome što je Čačak član Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem učestvuje u razvoju Registra investicionih lokacija na Nacionalnoj infrastrukturi geo prostornih podataka. Registar je sastavni deo projekta „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ i očekuje se da njegova realizacija bude završena do kraja godine.

Registar je uspostavljen, opredeljeni su podaci koji će se u njemu koristiti, i održane su brojne radionice sa ciljem podizanja tehničkih i promotivnih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava. Trenutno je u toku faza verifikacije podataka koji su pohranjeni u Registar investicionih lokacija, za koji se očekuje da uskoro postane potpuno operativan.

Direktor RGZ Borko Drašković je naglasio da će Registar olakšati proces prezentacije atraktivnih investicionih lokacija domaćim i stranim investitorima, ali umnogome značiti građanima.

- Gospodin Todorović je prvi gradonačelnik koji me je pitao da li će građanin, koji je u traktoru na njivi, moći da vidi sve što ga interesuje u vezi sa svojim nepokretnostima, a da ne mora da dolazi u Katastar. Odgovorio sam da hoće, jer upravo je to cilj svih ovih digitalnih promena, da sa svakog mesta možete elektronskim putem završiti sve što vam je potrebno – rekao je Drašković. Kako su istakli i direktor RGZ i gradonačelnik Čačka nakon završetka projekta sve će biti pristupačnije građanima, imaće modernu administraciju, po principu “čist račun duga ljubav”.

- Mi ćemo novim softverskim rešenjima uticati da promenimo i odnose među građanima. Najbitnija je prezentacija na kreativan i jasan način, i tu će možda biti prepreka zbog predrasuda i stečenih navika. Ali, očekujemo da sve to rešimo – rekao je Drašković.

Na sastanku su predstavnici RGZ sagledali poslovni ambijent i investicione lokacije, kako bi znali šta se može ponuditi budućim investitorima, ali i na koji način građani mogu da znaju koja je vrednost njihove nepokretnosti. Zaključeno je da će zemljišna administracija imati veliku ulogu, kao i da će vrednost nekretnina u regionu biti povećana.

Grad Čačak je drugi grad, nakon Zrenjanina, koji je dobio štampanu satelitsku kartu, koja će krajem oktobra biti postavljena na digitalnu platformu RGZ.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track