RODITELJI, NIZAK RAST DECE NIJE SAMO ESTETSKI PROBLEM, MOŽE UKAZIVATI I NA OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Evo šta ga prouzrokuje
Foto: Profimedia

nizak rast kod dece

RODITELJI, NIZAK RAST DECE NIJE SAMO ESTETSKI PROBLEM, MOŽE UKAZIVATI I NA OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Evo šta ga prouzrokuje

Društvo -

Procene su da u Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormona rasta. U susret obeležavanju Svetskog dana dece niskog rasta, 20. septembar, koji je u čitavom svetu posvećen upravo podizanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece, iz udruženja "Roditelj" upozoravaju na ovaj problem kod mališana koji treba prepoznati u što ranijem uzrastu.

Nizak dečji rast nije samo estetski problem, već može ukazati i na ozbiljnije zdravstvene probleme. Rast je veoma složen proces koji se odvija pod uticajem brojnih genetskih činilaca i faktora iz okoline. Normalno, rast je jedan od najpouzdanijih pokazatelja dobrog zdravstvenog stanja deteta i u praksi kod većine dece koji se obraćaju pedijatrima zbog niskog rasta ne postoje organske bolesti, genetski ili hormonski poremećaji.

Nizak rast znači da je telesna visina deteta ispod donje granice normale za uzrast i pol. Najčešće je porodična odlika ili posledica konstitucionalno usporenog rastenja. Ipak, nizak rast može biti prouzrokovan različitim poremećajima zdravlja i što je veće odstupanje telesne visine od normale to je veća verovatnoća da dete ima neki od patoloških oblika niskog rasta.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track