Najnovije vesti

DANILO ISKOČIO KROZ PROZOR U NIŠU ZBOG CUNAMIJA U INDONEZIJI?! Na listi nagrada za NAJGLUPLJE STRADANJE i nekoliko Srba
Foto: Shutterstock

neverica

DANILO ISKOČIO KROZ PROZOR U NIŠU ZBOG CUNAMIJA U INDONEZIJI?! Na listi nagrada za NAJGLUPLJE STRADANJE i nekoliko Srba

Društvo

Darvinova nagrada je priznanje koje nosi ime prirodnjaka Čarlsa Darvina, tvorca poznate teorije evolucije, a dodeljuje se svake godine ličnostima koji prema zvaničnoj definiciji čine uslugu čovečanstvu "svojeručno se uklanjajući" iz ljudskog genetskog postora.

Kandidati za nagradu, drugim rečima, mogu da postanu svi koji se zbog sopstvene greške, počinjene na očigledno glup način, liše mogućnosti da ostavle potomstvo, bilo zato što su se lišili života ili zato što su se eventualno slučajno kastrirali.

Prema Vendi Nortkat, autorki knjiga o toj neslavnoj tituli, nagradom se odaje priznanje onima koji daju doprinos produženju ljudske vrste uklanjajući se iz ljudskog genetskog prostora na uzvišeno idiotski način

Nagrade se dodeljuju od 1985. godine, a Nortkat je odredila pet preduslova za ulazak u najuži izbor. To je na prvom mestu nemogućnost razmnožavanja (kandidati moraju biti mrtvi ili sterilni), zatim izuzetnost (način povrede ili smrti mora biti izveden na izuzetno glup način), samopovređivanje (kandidati moraju biti sami krivi za svoju smrt ili povredu), zrelost (kandidati moraju biti dovoljno zreli da mogu sami da donose zdravorazumne procene) i istinitost (događaji moraju biti potvrđeni).

Na sajtu darwinawards.com postoje troje ljudi iz Srbije koji su "dobitnici" Darvinove nagrade.

Srpski cunami

Nezamisliva situacija se dogodila 26. decembra 2004. u Nišu. Danilo (36) je jedini poznat Srbin koji je žrtva cunamija koji je pogodio zemlje oko Indijskog okeana. U to vreme je zapravo bio kod kuće u Nišu. Krivio je televiziju za svoju tragediju.

Danilo je bio toliko šokiran snimkom cunamija na TV da je iskočio kroz prozor svog stana. Dok je padao s drugog sprata sinulo mu je da cunami ipak nije pretnja južnoj Srbiji koju ceo kontinent deli od Indijskog okena. Ali bilo je prekasno - slomio je obe noge i imao povredu kičme.

Dok se kasnije oporavljao od cunami povreda pretio je lokalnoj televiziji TV5 da će je tužiti jer su u etar pustili upozorenje "cunami stiže" i "momentalno se evakuišite". Portparol televizije je rekao da je Danilo verovatno pogrešno shvatio reči reportera.

Dug

Nesvakidašnji slučaj je zabeležen 27. decembra 2008. godine. Strahinja R. iz Klenka kod Šapca je imao 22 godine i hrvatska policija ga je tražila zbog ubistva i zbog pljačke centralne pošte. I loši momci imaju prijatelje.

Strahinji je jedan prijatelj pomogao pozajmivši mu 15.000 evra. On je pobegao u Srbiju, ali neki dugovi zauvek ostanu neisplaćeni. Prijateljska pozajmica Strahinjinog druga je baš to. Pošto je shvatio da ne može da zaradi ili ukrade novac koji bi vratio prijatelju Rašeta je rešio da situaciju reši drugačije - ubio ga je. Ušunjao se pod džip prijatelja da bi podmetnuo eksploziv, ali motor je još bio vreo, a toplota je aktivirala eksploziv dok je Rašeta bio ispod vozila.

Umro je u bolnici u Beogradu. Zaslužio je bar da mu na spomeniku stoji citat Vilijama Šekspira iz "Hamleta": "Al najpre budi veran sebi sam, i tada će doći k’o za danom noć, da nećeš biti dužnik nikom".

Maša i Miša

Bizarna nesreća se dogodila 19. avgust 2007. godine. Branko J. (23) je posle odlaska na festival piva nekako upao u kavez medveda u beogradskom ZOO vrtu. Njegovo raskomadano i nago telo je nađeno u kavezu pored gomile praznih limenki od piva. Tibetanski medvedi Maša i Miša su reagovali i kada su čuvari pokušali da izvuku telo mladića. Medvedi su ga odvukli u pregradni deo u koji se životinje obično smeštaju kada im hranitelji unose obroke.

Obdukcija je potvrdila da je Branko bio u alkoholisanom stanju u trenutku kad je pao među divlje životinje. Obdukcijom koju su obavili stručnjaci Instituta za sudsku medicinu utvrđeno je da je mladić u trenutku nesreće imao dva promila alkohola u krvi dok je toksikološka analiza pokazala prisustvo kanabisa u urinu.

(Kurir.rs/darwinawards.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja