NJENO IME JE SRNA I IMA SAMO GODINU DANA: Ubiće joj koštanu srž, a njen život ZAVISI SAMO OD VAS! Ovo je jedini način da se SPASE
Srna, Foto: Printscreen/Facebook/Leuka

POMOZITE KO MOŽE, ali ne novčano

NJENO IME JE SRNA I IMA SAMO GODINU DANA: Ubiće joj koštanu srž, a njen život ZAVISI SAMO OD VAS! Ovo je jedini način da se SPASE

Društvo -

Pomoć koja je ovoj devojčici potrebna nije finansijska

Ime preslatke devojčice sa fotografije je Srna. Ona ima godinu dana i već joj je život drugačiji. Ona leži na Institutu za majku i dete, gde je spremaju za transplantaciju koštane srži.

Apel za pomoć ovom detetu, koja nije finansijska, objavilo je Udruženje Leuka, koje pomaže pacijentima sa leukemijom, koji ne mogu sami. A ni Srna ni njeni roditelji ne mogu sami, jer nisu iz Beograda. Teško je prikupiti donore trombocita. Muka je to...

U apelu se navodi da se Srna trenutno sprema za najteži oblik lečenja poznat čoveku. A tek joj je godina...

- Ubiće njenu kosnu srž. Daće joj matične ćelije njenog davaoca, i nadati se najboljem. Nadati se da će transplantacija uspeti. A ona ima samo godinu dana. Sipaće u nju litre i litre lekova, biće priključena na infuzije danima. Infuzije koje iz pomoć centralnog venskog katetera idu direktno u njeno malo srce. Moraju tako. Jedini način da joj sačuvaju život. Inače....

- Imaju lekari na Institutu sve. Imaju i opremu, i lekove, i znanje. Ali nemaju trombocite. Imali su do sad, ali je sad u pitanju transplantacija. Potrebe za trombocitima će biti jako velike. Ne može se znati tačan broj, nikada se ne zna. Samo znamo da Srnin život zavisi od njih. Da, to pouzdano znamo.

- Srna je iz Gornjeg Milanovca. Tamo su i njeni roditelji, i brat Konstantin. Brat Konstantin, koji ima samo 4 godine. I nije mu jasno zašto njegova sestra nije sa njim. Nije mu jasno, ali i dalje mu nedostaje. Roditelji su prikupili sve koje su mogli da pronađu i dovode ih u ponedeljak u Beograd na testiranje. Neće ih proći dovoljno, to već znam. Gornji Milanovac je mali grad.

- A uslovi su rigorozni. Pokušavaju roditelji da pronađu ljude iz Beograda. Ali nemaju dovoljno širok krug prijatelja i poznanika.

- Stara priča, nama iz Leuke dovoljno dobro poznata. Teško je, jako je teško iz nekog grada u Srbiji pronaći davaoce u Beogradu. Uostalom zbog toga smo i napravili Leukinu bazu davaoca trombocita. Majka me je zvala danas. Dobili su moj broj telefona. Iskopali. I Leuka će pomoći. Nema ko drugi. Ali sad ni Leuka ne može. Uslovi su rigorozni. Beba je u pitanju. Većina Leukinih davalaca je odmah otpala. Kad su bebe u pitanju, uslovi su rigorozni. Imala bi Leuka da su uslovi kao za ostale transplantacije. Snašli bi se. Ne bi bilo potrebe za ovom objavom.

- Ali uslovi, uslovi su jako rigorozni.

- Davaoci moraju da budu nulta krvna grupa, Rh faktor negativan. Ne mogu osobe koje su imale koronu sa težim komplikacijama u zadnja 3 meseca, ne mogu ni oni koji su je samo imali u zadnjih mesec dana. Ne bi smeli da budu vakcinisani.

- Kad na to dodate i osnovne uslove, da davalac ne može biti niko ko pije bilo kakav lek, da mora da ima preko 63 kg, da žene koje su rađale ili samo bile trudne ne mogu, ko vam ostaje.

Ko vam ostaje.

- Srnin život visi o koncu. Bez davalaca trombocita taj konac se kida. Taj konac držite vi. Vi koji prolazite goreopisane uslove.

Pročitajte ih još jednom, i ako ih prolazite, javite se na telefone 063-304-138 Peđa, ili 063-30-99-59 Jelena, mi ćemo vas uputiti u sve pojedinosti - piše u objavi Leuke.

Sad je sve na vama.

Od vas zavisi.

I da, ne zaboravite.... Ime joj je Srna.

Kurir.rs/Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track