01:51

SVE VIŠE PENZIONERA ZA VOLANIMA U SRBIJI

polaganje za c i d kategoriju preskupo

SVE VIŠE PENZIONERA ZA VOLANOM U SRBIJI: Nedostaje nam 10.000 vozača, poslodavci primoreni da zaposle ljude od 60 i više godina

Društvo -

Zbog toga što u Srbiji i domaćim prevozničkim firmama nedostaje oko 10.000 vozača C i D kategorije, poslodavci su primorani da zapošljavaju penzionere.

Ovo su za Kurir televiziju potvrdili iz Sindikata vozača GSP Beograd.

S obzirom na to da je u pitanju mukotrpan posao, za koji se u inostranstvu odvajaju mnogo veće nadoknade, većina naših vozača otišla je u inostranstvo.

Jedan od retkih koji bi ipak da se nađe za volanom u Srbiji je polaznik za D kategoriju u auto-školi Miloš Dedanović.

“Odlučio sam da polažem za D kategoriju zato što bih možda u budućnosti bio vozač turističkog ili gradskog autobusa. Možda bih u budućnosti otišao u inostranstvo, ali trenutno ne bih", rekao je ovaj učenik vožnje kojih je sve manje u školama.

Razlog za to je kvalifikaciona kartica i međunarodni kod 95 za koji moraju da prođu kurs od 35 časova za D i 140 sati za C kategoriju.

Radan Cvijović, predavač u auto-školi kaže da to košta oko 147 hiljada dinara i imaju ispit u Agenciji za bezbednost saobraćaja za kod 95 od 15.000 dinara.

"Očigledno je ta cena uticala na broj kandidata”, pojasnio je on.

Donja granica za dobijanje licence za kvalifikovanog vozača je 24 godine, što prevoznike dovodi u situaciju da zapošljavaju starije od 50, pa i 60 godina.

Prevoznik Duško Đurović navodi da su prinuđeni na to.

"Moramo da se snalazimo tako što angažujemo starije ljude i uzimamo po ugovoru o delu, čak I kad su u penziji, jer ne postoji dovoljan broj ponude na tržištu”, izjavio je Đurović.

Goran Aleksić, generalni direktor “Srbijatransporta” smatra da bi rešenje bilo usklađivanje naših i evropskih zakona, kao i spuštanje starosne granice za licencu, ali i mogućnost da se kroz obrazovanje omogući dobijanje dozvola.

"Neophodno je i da se u srednjim školama formira smer za D kategoriju, odnosno vozača autobusa i da se poveća broj odeljenja."

Inače, nekada su mladići dozvolu za C i D kategoriju dobijali potpuno besplatno u okviru vojnog roka, a zahvaljujući tome se kasnije zapošljavali kao vozači.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:15

GRADSKI AUTOBUS NA LINIJI 45 ULETO U DEČIJI PARK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track